menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

EUs snikinnføring av vedforbud

8 9
19.05.2025

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det skulle tatt seg ut at EU skal bestemme over norsk vedfyring. EU-kommisjonen publiserte 24. januar i år et forslag til ny såkalt «økodesignforordning» for vedovner. Blir forslaget vedtatt vil 97 prosent av dagens norske vedovner bli forbudt å selge, forteller Norsk varme i sin artikkel:

Norge har en lang tradisjon for vedfyring. Det er enkelt, effektivt og gir folk kontroll over egen oppvarming.

At vi I fremtiden ikke skal kunne fyre med ved høres ut som en konspirasjonsteori, men den juridiske opptakten til dette skrekkscenarioet er allerede i gang.

Vi er nå inne i en utvikling der EU, via den fjerde energimarkedspakken, legger til rette for en politikk som på sikt vil gjøre det stadig vanskeligere – og dyrere – å fyre med ved. Dette er ikke noe som skjer over natta, men gjennom en serie reguleringer som gjør gamle vedovner ulovlige og nye ovner svært dyre.

Skal byråkratiet i EU bestemme over det norske folks vedfyring?

Byråkratene i Brussel vil ha regler som krever at peisen hjemme og på hytta må ha elektrisk tilkobling med automatisk forbrenningskontroll basert på romtemperatur - altså en slags termostat.

Vi ser alle hvor det ender: Byråkratene i Brussel vil ha et samfunn der strøm er den eneste mulige oppvarmingskilden.

INP tror at dette er første steg på veien til å forby vedfyring. Ikke som det direkte forbud, men ved å gradvis pakke inn vedfyring i direktiver og forordninger som på sikt vil gjøre det praktisk umulig å fyre med ved.

Forbudet mot oljefyring var første steg i utviklingen med å heleketrifisere oppvarmingen av norske husholdninger i det grønne skiftets navn.

Mange advarte den gang om at vi ikke burde gjøre oss avhengige av bare en energikilde. Beredskapsmessig i en krisetid, er fjerningen av rundt 300 000 oljetanker i Norge, et veldig kortsiktig tiltak, som på lang sikt kan straffe oss dyrt.

Nå ser vi at det samme er i ferd med å skje med vedfyring. Det vil ikke bli forbudt umiddelbart........

© Sandefjords Blad