Neden çöpleri yere atarsınız?
Günlük yaşamda hepimizin farkında olarak ya da olmayarak yaptığı bazı davranışlar vardır. Kimimiz yolda yürürken elindeki boş su şişesini ya da bir çikolatayı yedikten sonra ambalajını çöp kutusu yerine kaldırıma atıverir. Kimimiz piknikten kalkarken arkasında pet şişeler, naylon poşetler, plastik tabaklar bırakır. Otobüs durağında beklerken biten kahve bardağını yere fırlatmak ya da camdan dışarı sigara izmariti atmak… Bütün bunlar ne yazık ki birçok insanın “alışkanlık” haline getirdiği davranışlara dönüşmüş durumda.
Peki gerçekten soralım: Neden çöpleri yere atarsınız?
1. Umursamazlık mı, Farkındalık Eksikliği mi?
Çöpleri yere atan birçok insan bunun büyük bir sorun olmadığını düşünür. “Zaten küçücük bir şey, ne olacak ki?”, “Bir tane attım, dünya mı kirlenecek?”, “Zaten temizlik görevlisi gelip süpürür” gibi düşüncelerle bu davranışı normalleştirir. Oysa bu küçücük çöpler, büyük bir çevre kirliliği zincirinin halkalarıdır. Yere atılan her çöp, doğanın dengesine atılmış bir darbedir.
İşin en acı yanı ise, çoğu zaman bu davranışın ardında eğitim eksikliği değil, farkındalık eksikliği yatar. Eğitimli, şehirli, kültürlü olarak tanımlanan bireyler bile bazen bu basit sorumluluğu yerine getirmez. Demek ki sorun sadece öğrenmemekte değil; sorumluluk hissetmemekte, topluma karşı duyarsızlaşmakta ve bireysel davranışın etkisini küçümsemektedir.
2. Temiz Olmayanın Umursamazlığı
Çevremize bakarsak, en kirli sokakların, genellikle insanların “zaten burası kirli” diyerek daha çok çöp attığı yerler olduğunu görürüz. Bu bir paradokstur: Ortam ne kadar kirliyse, insanlar o kadar kirletmeye meyilli olur. Psikolojik olarak bu durum “bozuk pencere teorisi” ile açıklanır. Bir bina yıkık dökük ve bakımsızsa, insanlar ona zarar vermekte daha az çekinir. Aynı şekilde, bir sokak çöplerle doluysa,........
© Samsun Gazetesi
