TERÖRSÜZ TÜRKİYE HEDEFİNDE İLK EŞİK: PKK'NIN SİLAH BIRAKMASI
Terör örgütü PKK'nın silah bırakma kararı ve bu kararı bugün uygulamaya geçiriyor olması, Türkiye'nin 40 yılı aşkın süredir devam eden en uzun iç çatışmasını sona erdirebilecek bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
Haksız bir değerlendirme de değil bu.
12 Mayıs 2025'te PKK'nın dağılma ve silah bırakma kararı, Türkiye için stratejik, ekonomik ve politik fırsatlar sunarken, süreci, Oded Yinon Planı gibi son iki aşaması (Türkiye ve İran) hariç tamamı hayata geçirilmiş jeopolitik teoriler bağlamında etnik çatışma risklerini bertaraf etme açısından da önem taşıyor.
Muhalif kesim süreci siyaset malzemesi yapıp şehitler üzerinden ajite ederek provoke etmeye çalışırken terörden beslenen odaklar da PKK ile ilintili ve ilişkili isimler üzerinden karşı atağa geçmiş durumda.
Israrla oluşturulmak istenen kafa karışıklığını toparlamak açısından yaşanan sürecin stratejik kazanımlarının topluma doğru anlatılması gerektiği kanaatindeyim.
PKK, 1984'ten beri Türkiye'ye karşı terörist eylemler yürütürken binlerce şehit, on binlerce can kaybı ve milyarlarca dolarlık ekonomik zarara yol açtı. Sebep olduğu istikrarsızlıktan kaynaklı ekonomik zarar ve kalkınma politikalarına olumsuz etkileriyle sosyal barışa vurduğu darbenin tesirlerini onlarca yıl araştırsa bilim, net bir veriye ulaşamaz. O derece büyük zararlar verdi ekonomik, siyasi ve sosyal açıdan.
Terör örgütü PKK’nın silah bırakması, iç güvenliği güçlendirerek askeri kaynakların savunma dışı alanlara kaydırılmasını sağlayacaktır. Örneğin, Güneydoğu Anadolu'da terör tehdidinin azalması, altyapı yatırımlarını artıracak ve ekonomik kalkınmayı hızlandıracaktır.
Politik açıdan, bu adım “Kürt meselesi” parantezinden tanımlanıp etnik zemine........
© Samimi Haber
