menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

KORAH - İsyanlar kitabı

11 0
25.06.2025

Bamidbar kitabına ‘isyanlar kitabı’ ismini versek aslında yanılmış olmayız. Beaaloteha peraşasında man gıdasından sıkıldıklarından isyan eden Bene Yisrael Şelah Leha peraşasında öncülerin getirdikleri olumlu olmayan haberler nedeniyle isyan ederler. Bu hafta okuduğumuz Korah peraşasına ismini veren kişi zaten isyan edenlerin başında yer alır. Hukat peraşası su için isyan eden Bene Yisrael’i konu alırken Matot peraşasında Reuven ve Gad oğullarının Erets Yisrael’in paylaşımı ile ilgili karşı çıkmaları yer alır. Bu genel görüntüden sonra peraşamızın konusuna geri dönelim. Peraşanın hemen başında listelenen isimlerden On ben Pelet sadece orada yer alır ve artık ondan söz edilmez. On sanki birdenbire ortadan kaybolmuş görüntüsü verir. Gemara, On'un bu isyanın orijinal kışkırtıcıları arasında olmasına rağmen, sonunda geri çekildiğini açıklar. On karısının teşviki ve uyarıları sayesinde isyandan çekilmiştir. Bu nedenle, ismi bir daha asla geçmez.

On bahsine kısa bir ara verip geri döneceğiz. İsyanın başlarında kendisine karşı çıkan iki lider olan Datan ve Aviram’a Moşe tarafından bir görüşme isteği iletilir. Amaç sorunu konuşup bir çözüm bulmaktır. Moşe barışmayı savunmaktadır. Her koşulda Bene Yisrael’in hayatını Mısır’dan beri zorlaştırmayı amaç edinen Datan ve Aviram bu isteğe olumsuz yanıt verirler ve görüşmeye gitmeyeceklerini bildirirler.

Önceki yazılarımızda sözünü ettiğimiz gibi Midraş, Datan ve Aviram'ın tepkisi hakkında şaşırtıcı bir şeyler söyler: “Sonumuz Gehinam ve bu yüzden sonsuza dek cezalandırılacak olsak bile, bu savaşı bitirmeyeceğiz. Hiçbir şey umurumuzda değil.” Bu sözler Datan ve Aviram tarafından Moşe’ye söylenmiştir.

Midraş’ın yaklaşımında aslında bir noktada Datan ve Aviram’ın hata yaptıklarını kabul ettiklerini görme şansımız da vardır. Bu iki kişi Moşe’nin liderliğinin kibir ve gurur barındırmadığını görmüşlerdir. Ancak kendileri açısından durumun artık umutsuz olduğunu gördüklerinden mücadeleden geri dönmemek uğruna yok olmayı tercih etmişlerdir.

Rabiler kavgayı bir barajdaki çatlağa benzetir. Bir kez bir çatlak olduğunda, su, sonunda tüm baraj parçalanana kadar içinden akmaya başlar ve yıkıcı bir sel meydana gelir. Aynı şey kavga için de geçerlidir. Bir insan bir kavgaya taraf olduğunda ne yazık ki karakter gereği sonuna kadar bunu götürmek zorunda........

© Şalom