Regjeringens minerallovforslag og Sametinget
Nærings- og fiskeridepartementet og Sametinget har i over ett år konsultert om en ny minerallov. Det har vært en prosess med reelle meningsbrytninger der vi – etter våre vurderinger – lå godt an til å bli enige.
I siste runde valgte likevel regjeringen å innta en posisjon der de ikke ville synliggjøre avtalekrav som faktisk må etterfølges uansett i lovteksten. De var også utydelige angående arealinngrep og virkninger – noe som gjør at loven ikke hindrer brudd på urfolksrettigheter på en god nok måte.
Og til slutt var de heller ikke i stand til å akseptere at det er Sametinget som skal beslutte hvordan fordelingen av et vederlag til berørte samiske rettighetshavere skal skje. Dette kunne posisjonen på Sametinget og dermed flertallet ikke godta.
Et vederlag til berørte samiske rettighetshavere er en forpliktelse staten har etter artikkel 15 i ILO-konvensjon nr. 169 om urfolk i selvstendige stater. Den sier at når staten i urfolksområder gir tillatelse til gruvedrift av mineraler staten holder eiendomsretten til, så skal de berørte urfolkene få en andel av verdien.
I våre områder vil det i praksis skje i form av et økonomisk vederlag. Et slikt vederlag kan med andre ord ikke gis til........
© Ságat
