Risale-i Nurdaki İrşad Tarzı ve Hikem-i Ataiyye’den Cevaplar
-Hikem-i Ataiyye nedir?
Şâzeliyye şeyhlerinden İbn Atâullah el-İskenderî’nin (ö. 709/1309) sözlerini ihtiva eden eseridir. Tasavvufun değişik alanlarına ışık tutan müellife ait 300 kadar hikmetli sözle onun dostlarına yazdığı mektuplardan bazı parçalar ve bir münâcâttan meydana gelmektedir.
-Risale-i Nur neden imana dair meselelerde derinleşmeyi önemsiyor?
“Zâhir olan ameller, bâtının kuvvetine bağlıdır. Kalpte uyanıklık ve sevgi olmazsa ondan âh ve zikir çıkmaz. Çünkü zâhirde olan fikirler kalpteki tefekkür ve görgünün neticesidir.” (Hikem-i Ataiyye 4. Bölüm, 50. Bap)
-Risale-i Nur neden Kur’an ayetleri perspektifinde kâinat kitabını tefekkür ederek ders vermektedir?
“Tefekkürden hâlî olan kalp, karanlık, aldanış ve cehâlet mekânıdır. Şu hâle göre, tefekkür kalpteki îmân nûrunu iyi parlatır ve yandırır. İlim, hâl; hâl ise hakikat, hakikat de Hakk olur. Tefekkür, kalbin seyri’dir. Eserleri ve âlemleri tefekkür et. Tefekkür, kalbin kandilidir. Tefekkür olmayan kalp, karanlık eve benzer. Zirâ tefekkür bir nûr’dur. Tefekkür, îmân ve tasdiktir. “Her eserin bir müessiri vardır” diyerek inanmak demektir. Tefekkür görmedir: Hakk’ı görüp, düşünmektir.” (Hikem-i Ataiyye 4. Bölüm, 52-53. Bap)
-Bediüzzaman neden hayatı boyunca herkesten istiğna gösterip, medet ummamıştır? Oysaki meşhur bil allame olarak çokları hizmetine koşacaktı?
“Hakîki mârifet sâhibi (ârif),........
© Risale Haber
