menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Risale-i Nur ve Diğer Tefsirler

8 0
18.07.2025

Bediüzzaman, Risale-i Nur Külliyatında teşrii ayetler olan Kur’an ayetlerinin zaviyesinden tekvini ayetler olan kainat kitabını mütaala etmiştir.Bu mütaalalarından biri olarak Kâinattan hâlıkını soran bir seyyahın müşahedatı olarak bize ders verdiği Yedinci Şua’dır.Bu risalede lafzen geçen ayetlerden biri de Şura Suresi 28. ayettir. Bediüzzaman ayetin manevi tefsirini ve esasat-ı imaniyeye dair müşehadelerini Yedinci Şua‘da yazmıştır.Risale-i Nur’un tefsir tarzını görmek için Bediüzzaman’ın çağdaşı bir İslam Kahramanı olan Seyit Kutup ile yakın zamanda vefat etmiş âlim Vehbe Zuhayli’nin ilgili ayetin tefsirlerini Bediüzzaman’ın tefsiriyle karşılaştırmak istedik.Bu kıyasın Risale-i Nur’un tarzını anlamak için yeterli olacağı kanaatindeyiz.

Şûrâ Sûresi, 28. ayet meali:

“O, insanların umutlarını kesmelerinin ardından yağmuru indiren, rahmetini yayandır. O, Veliy’dir, Hamîd’dir.”

Seyit Kutup / Fizilal’il Kur’an Tefsiri:

“Burada yağmuru ifade etmek için Kur’an ayetinde seçilen “Ğays” kelimesi, etrafa yardım, kurtarma ve dara düşenin, sıkıntıda olanın yardımına koşma havası yayıyor. Nitekim yağmurun etkisi anlatılırken de aynı durum söz konusudur… “Rahmetini yayar.” Bu da tazelik, ümit ve sevinç havasını yayıyor. Bu durum bizzat yeryüzünde bitkilerin açılıp serpilmeleri ile meyvelerin tomurcuklanması ile yaşanmaktadır. Kuraklıktan sonra yağan yağmurun sahnesi gibi hiç bir sahne duygu ve sinirleri yatıştırmaz. Kalp ve vicdanı yumuşatıp rahatlatmaz. Hiçbir sahne, yağmurun yağması ile birlikte her türlü bitkiyi yeşerten, öldükten sonra yemyeşil bir renge bürünen toprağın manzarası gibi kalbin sıkıntılarını dağıtamaz, insan ruhuna huzur veremez.”

-Seyit Kutup, ayet metninde geçen “ğays” ve “yenşuru rahmeteh(u)” rahmetini yayar ifadelerini merkeze alarak ayeti tefsir ederken hadisatı ve insana bakan sonuçlarını bir bütün olarak işlemiştir.

Vehbe Zuhayli / Tefsir’ül Münir ve Tefsir’ül Veciz Tefsiri:

"O, (insanlar) umutlarını kestikten sonra, yağmuru indiren, rahmetini her tarafa yayandır." ayetinde âmm'ın hassa atfı vardır. Yağmur has, (özel) rahmet âmm'dır (geneldir).”

"O, insanlar umutlarını kestikten sonra yağmuru indirendir." kıtlıktan kurtaran yağmuru indiren O'dur. "Rahmetini her tarafa yayandır." Ova, dağ, nebatat, insan ve diğer canlılara rahmetini umumi olarak gönderen Allah'tır. "O, hakiki dosttur." kullarına ihsan ve lütufta bulunmayı üzerine almış gerçek bir dosttur.”

"Özellikleri ile övülmeye lâyık olandır." nimetlerine karşılık hamde lâyık olan sadece O'dur.”

-Vehbe Zuhayli ayeti dilbilgisi kaidelerine göre kısaca analiz etmenin yanı sıra bazı açıklamalar yapmıştır.

Bediüzzaman / Risale-i Nur- Yedinci Şua:

“Yağmurun taneleri sayısınca menfaatler ve katreleri adedince Rahmânî cilveler ve reşhaları miktarınca hikmetler........

© Risale Haber