menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Cıfıt Çarşısı

8 8
28.05.2025

Sessizliğini yine bir kitapla bozdu!

Daha çok Erzurum’un yakın tarihi ile ilgili kitaplarıyla tanınırlılığı bir hayli fazla olan, sayısız kitaba imza atan ETÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr.Murat Küçükuğurlu’dan bir yeni kitap daha.. Türk Tarih Kurumu tarafından bastırılan ‘Erzurum Tarihi’ adlı kitap ile sessizliğini bozup, yeniden sahneye çıkan Prof.Dr.Murat Küçükuğurlu, bu yeni kitabında, kuruluşundan günümüze kadar uzanan süreçte Erzurum’un başından geçenleri kaleme aldı.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof.Dr. Yüksel Özgen’in de sunuş yazısına yer verilen ve Cumhuriyetin 100’ncü yılı armağanı olarak hazırlanan kitap için tamamen Türk tarih ve kültürüne hizmet maksadı taşındığı ifade edildi. 4 bölümden oluşan, 93 harbinin yanısıra, Erzurum’un askeri ve siyasi hayatı, mahalleleri gibi konulara yer verilen eser de Prof. Dr. Küçükuğurlu’nun okunmaya değer bir başka kitabı olarak dikkat çekiyor. Kitapta Ortaçağda Erzurum, Osmanlı devleti döneminde Erzurum, değişim ve modernleşme, milli mücadele ve Cumhuriyet dönemleri kapsamlı bölümleri, tarihe ilgi duyan okuyucuya gel gel ediyor.

--

Dutçukent diye bir kardeşi oldu

Yıldızkent’in gözü aydın!

Hergeçen gün yeni bir apartmanın dikildiği Dutçu, artık çöp bölgesi olmaktan çıktı, yeni bir yerleşim merkezi olarak vücut buldu. Çöp ve harfiyatların döküldüğü alan, inşaatçıların gözdesi olmaya devam ediyor.

‘’Düne kadar Erzurum’un çöp, hafriyat, cüruf gibi benzeri katı atıklarının döküldüğü alandı fotoğrafta gördüğünüz alan. Aslında Dutçu’ydu, şimdiki adı Yıldızkent! Şehrin tamamına yakının çöpleri belediye marifetiyle buraya taşınır, burada imha edilirdi. Sahadayken birkaç defa da Belediye ekipleriyle gitmişliğim olan bir bölgeydi burası. Gittiğimde burası çöp, hafriyat ve cüruftan geçilmezdi. Adeta kuş uçmaz, kervan geçmez yerlerdi. Ama şimdi öyle mi? Yanıbaşında dikilen apartmanlar herşeyi anlatıyor aslında. Her yerde olduğu gibi Erzurum’da da artan konut yapımı artık bu boş alanı da tehdit etmeye başladı. Çöp, hafriyat döktüğümüz alanda apartmanlar dikiliyor, daha da dikilecek. Her ne kadar halen daha fotoğrafa görüldüğü gibi çöpler var olsa dahi bu inşaatçılar için hiç sorun değil! Sanıyorum çok değil, hergeçen gün büyüyen Yıldızkent’te bu boş alan da yakın bir tarihte sitelerden oluşacak ve çöplük tarihin çöplüğüne dahil olacak. Çöpümüz bile tarihten silinecek, buna şimdi üzüleyim mi, sevineyim mi, bilemedim’’

***

Ben bu yazıyı 15........

© Pusula Gazetesi