menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

FÖŞ yazdı:  Trump’ın 90 günlük mola kararı:  Misilleme vergileri daha iyiydi

20 0
13.04.2025

Wall Street’te Trump’ın Çin hariç misilleme yapmayan tüm ülkelere saldığı cezai gümrük vergilerini askıya alması büyük coşkuyla karşılandı, ama tahvil pazarı tam anlamıyla paniğe kapıldı. Nedenleri basit, gümrük vergilerinin ötelenmesi en az bir çeyrek daha şirket karları Ticaret Savaşına rağmen S&P500’ün yükseleceğini hayalini besler. Devlet tahvili tutanlar açısında ise eğer ABD en az yarım trilyon $ gümrük vergisi tahsil edemeyecekse, bütçe açığı yılda $500-600 milyar tutarında genişleyerek ülkenin kredi notunun düşürülmesine dahi neden olabilir. Bence her iki taraf da yanılıyor.

Önümüzdeki 90 günün adı “Belirsizlik”. Bu süre boyunca Beyaz Saray ya da Japonya, AB, Güney Kore gibi büyük ticaret ortaklarından gelecek her açıklama, piyasalarda büyük çalkantı yaratacak. Bir başka makaleye saklayacağım, ama geride bıraktığımız haftada yaşanan türde oynaklık ya hisse ya tahvil fonlarının batarak finansal panik başlamasına neden olur.

Bu 90 gün zarfında Fed’in de faizlerde aşağı ya da yukarı yönde bir değişiklik yapması beklenmemeli. Linkteki haberde görüleceği üzre Fed yetkilileri bu konuda çok net: Ticaret ve belki de 3 gündür Çin’in yuanı değer kaybettirmesiyle başlayan Kur Savaşı nihayetlenip, istihdam ve enflasyona etkisi ölçülmeden, para politikası ayarları sabit tutulacak. Türev piyasalarının bu yıl Fed’den 4×25 baz puan faiz indirimi fiyatladığını göz önüne alırsak, sıradaki ilk FOMC’de Fed’in yukardaki görüşü resmen tekrarlaması ciddi bir şok yaratacak.

Ayrıca, Trump’ın bu vergileri salmaktan niyazı her gün değiştiği için, karşılıklı tarife indirim görüşmelerinin başarıya ulaşması şansı da yüksek değil. Şu noktayı önemle vurgulamak durumundayım: Trump’ın ASIL istediği, ABD’nin dış ticaret açığını sıfırlamak. Global rezerv para basan bir ülke için bu mümkün değil. Olsa da yolu karşılıklı tarife indirimleri değil, 1985 Plaza Antlaşması gibi, karşılıklı ticaret kotalarına geçiştir. Yani, ABD’yle ticaret fazlası olan ülkeler........

© Para Analiz