menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

FÖŞ-ANALİZ:  Eurobond  ve TL tahvile yabancı  ilgisi artacak

67 0
26.05.2024

Reuters ve Bloomberg’te çıkan analizlere göre, Türkiye’nin üyesi olduğu gelişen pazarlar dev fonlardan talep görmeye başladı. Halen, gelişen pazar hisselerine ilgi zayıf, fakat TL (yerel para) cinsi devlet tahvili ve döviz cinsi kurumsal ihraçlara talep yükselecek.

Tahvil fonları Fed’in yıl sonuna doğru faiz indirimlerini başlatacağı yönünde bahse girerken, dünyanın her yerinde en yüksek getirileri bulup portföy primini garantiye alma önceliğinde. Türkiye, Mısır, Meksika başta, özel bir hikayesi olan ülkelerin tahvilleri radara girdi. Türk şirketleri yılbaşından bu yana $10 milyar tutarında Eurobond ihraç etti. TL‘nin yaz ve sonbahar boyunca reel olarak değer kazanması, uzun vadeli projeler için dövizle borçlanmanın cazibesini artıyor.

TCMB’nin TL mevduat faizlerinde gerilemeyi önlemek için döviz kredilere yeni kısıtlamalar getirmesi de firmaları yurtdışında borçlanmaya teşvik edecek. Bir çok uzman Türkiye’nin kredi notunun bu sene içinde çeşitli derecelendirme kuruluşları tarafından en az bir basamak yükseltileceği görüşünde. Bu senaryo da firmaların yurtdışından borçlanmasını kolaylaştıracak.

Doğal olarak, yurtdışından borçlanma pazarının kapanması riskleri de var. Fed’in faiz indirimlerini 2025 yılına ötelemesi ciddi bir olasılık teşkil ederken, gelişen pazar iflas ve temerrütleri patlayabilir. Ukrayna ve Orta Doğu’da savaşlardan yayılacak jeo-politik riskler gelişen pazar Hazine ve firmalarının dövizle borçlanmasını zorlaştırabilir.

Şimdi gelelim bu konuda derlediğim analizlere:

Kıdemli bir Bank of America ekonomisti Reuters’e verdiği demeçte, dev Sabit Getirili fonların yüksek getirileri kovalarken, gelişmekte olan piyasalara (gelişen piyasalara, Gelişmekte Olan Piyasalara, vs.. Ne yapayım? Herkes değişik bir tanımlama kullanıyor) daha fazla nakit yatırmaya başladıklarını söyledi.

Bank of America’nın küresel gelişmekte olan piyasalar sabit Gelir Stratejisi başkanı David Hauner, Reuters’e verdiği demeçte, genelde yatırımlarını G-7’yle sınırlı tutan büyük küresel sabit getirili fonlarının, gelişmekte olan piyasalarda kilit varlıklara “devasa boyutlarda” bahis oynadığını söyledi.

Meksika, Brezilya, Türkiye, Hindistan ve Polonya gibi olumlu büyüme veya reform hikayeleri olan ülkeler talep alıyor. Mısır ve Nijerya’da da kısa vadeli pozisyonlar popüler hale geldi. Hauner, “Bunun uzun soluklu bir trendin başlangıcı........

© Para Analiz


Get it on Google Play