Basın Tarihi: “Batıda düello vardır, doğuda pusu”…
Cumartesi günü dünya televizyonları arasında dolanırken “Basın Tarihi” için ne yazayım sorusu zihnimde gizli gizli kımıldanıyordu.
Birden “Laissez vous guider” adlı programla karşılaştım ve birkaç asır önceki Fransa’ya gittim.
Bu özenli ve çarpıcı program Alexandre Dumas’nın 1844 yılında yazdığı Üç Silahşorlar kitabı üzerinden tasarlanmıştı.
Üç Silahşorlar Fransa’da XIII. Louis döneminde kralın muhafız birliğinde görev yapan Athos, Porthos ve Aramis adlı üç silahşora katılmak üzere Paris’e giden D’artagnan adlı gencin maceralarını konu alıyordu.
1624’ten başlayarak 1642 yılında ölünceye kadar XIII. Louis‘nin başbakanlığını yapan Fransa’nın efsane isimlerinden Kardinal Richelieu, bu romanda “kötü adam” olarak baş roldeydi.
TV programı, Richelieu döneminden başlayarak sosyal gelişmeleri, siyasal dedikoduları, edebi çalkantıları ve resmi tarihte yer almayanları katman katman anlatmaktaydı.
Ayrıca yeni teknoloji sayesinde şimdilerde kaybolmuş yapıların, sarayların, kalelerin sanal inşası ekrana aktarılarak asırlar öncesinin atmosferinde ağırlanıyorduk.
Tüm boyutları, gerçekleri, kurmacaları, siyasi kulisleriyle birkaç asırlık Fransa’yı yaşamaya başladık.
***
Geçmişin geniş bilgi ırmağında yıkanırken Fransa’da “düello” tarihinden de nasiplendik.
Düellonun yargı sisteminin parçası olması şaşırtıcıydı:
“Onurunun zedelendiğini düşünen kişi, yanına iki tanık alarak rakibini düelloya çağırırdı. Rakibi de iki tanık bulur, bu tanıklar düelloda uyulacak kuralları saptarlardı.
Silah seçimini düelloyu isteyen kişi yapardı.
Genelde kılıç ya da tabanca kullanılırdı.
Düello halk önünde yapılırdı.
Düelloyu kaybeden........
© P24
