OSMANLI SARAY MUTFAĞI - KAVUN DOLMASI
Yaklaşık 700 sene boyunca Dünya Coğrafyasını egemenliği altına almış Osmanlı İmparatorluğunun Mutfağı da oldukça büyük ve görkemlidir.Egemenliği altına aldığı toprakların kültürüne ve gündelik alışkanlıklarına gösterdiği hoşgörü ile farklı yemek kültürü ve damak lezzetlerini kendi mutfakları ile harmanlamış ve ortaya eşsiz bir ''Osmanlı Mutfak Kültürü''çıkmıştır.
1475-1478 Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan mutfağın adı ''Matbah-ı Amire''dir.Bu dev mutfak 5250 metre kare alana sahiptir.Yemek pişirilen bölümlerin haricinde kiler,aşçı ve yamakların koğuşları,çeşme,cami ve hamamdan oluşmaktadır.
Mutfağın ana bölümleri :Kuşhane Mutfağı-Padişaha pişirilen yemekler,
Has Mutfak-Harem halkı,divan ve vezirler için
Valide Sultan Mutfağı-Haremin üst düzey kadınları için
Ana bölümün dışında 6 bölüm daha vardır.Hamurcular,simitçiler,pilavcılar,kebapçılar,sebzeciler ve tatlıcılar şeklinde 60 kişilik aşçı ekibi ve 200 yamak çalışır.
Yemeklerde kuyruk yağı ve tereyağ tercih edilirken ,o dönemlerde zeytinyağı ilaç olarak kullanılmaktadır.Mutfaklarda domates hiç kullanılmaz,yerine baharat ve soslar tercih edilir.En çok tercih edilen aroma verici ise ''Erik''tir.
Osmanlı da sofra adabı,sofraya gelecek yemeklerin sırası,misafirlerin yemekleri hangi sırayla yiyecekleri herkes tarafından bilinen ve riayet edilen........
© Önce Vatan
visit website