Osmanlı'dan bugüne mizah korkusu: Hicvin iğnesi kime batardı
Osmanlıda Nelere Gülerlerdi
Leman dergisinde geçtiğimiz hafta yayınlanan Gazze ve Filistin meselesine dikkat çeken bir karikatür, muhafazakâr camiada infial yarattı. Karikatürün yayınlandığı akşam derginin bürosu önyargılı ve histerik bir grup tarafından basıldı, kapılar zorlandı, cam çerçeve kırılarak içeriye girmeye çalışıldı. Sonunda güvenlik duruma müdahale etti ve grubu derginin bulunduğu binanın önünden uzaklaştırmaya çalışarak dergi çalışanları ve karikatürü çizen Doğan Pehlevan yaka paça gözaltına alındı.
Leman yöneticileri yaptıkları açıklamada amaçlarının kimseyi aşağılamak olmadığını, mizah ve ironi ile Filistin sorununa ve Gazze’ye dikkat çekmek olduğunu belirttiler fakat bu açıklamaya protestocu grup ve sağ muhafazakâr kamuoyu bir türlü ikna olmadı. Yayınlanan karikatürün ardında gizli, farklı amaçlar aradılar. Dergiye ve çizilen karikatüre tepkiler devam ediyor, tartışmalar hala sürüyor…
Osmanlılar zamanından bugüne, sağ muhafazakâr kitlenin sanatla, mizahla, hicivle, ironi ve sanatsal eleştiri ile ilişkileri hep sorunlu olmuş, ön yargıyla ve hoyrat bir yaklaşımla fanatik tepkiler ortaya koymuşlardır.
Oysa gülmecenin tarihini uygarlıkla eşit olduğunu söylüyor kaynaklar. Antik Yunan’da Aristofanes yazdığı komedilerle insanlığın........
© OdaTV
