menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Tarihte Türkleri inkar etme yarışı

15 40
15.03.2025

Kağıdı kimler buldu? Geçen hafta “YazıTürkler buldu, ama kimse kabul etmez” demiştik. Kağıdı da Türkler buldu. Ancak hangi kaynağa bakarsanız bakın Türklerin merkezinde olduğu pek çok şey anlatılır, Türk diyarlarından bahsedilir, ama asla Türk adı geçmez. Çinlilerden bahsedilir, Soğdlardan, İranlılardan bahsedilir, Semerkand adı sık geçer, ancak Türk… Katiyen! Türk okumuşları bile eğer sözü edilen iyi bir şeyse onun Türklerle anılmasından hiç hoşlanmaz. Yazıyı, kağıdı maymunlar buldu desek hemen kabul etmeye hazırdırlar, yeter ki Türk olmasın. Bilimde, sosyal hayatta en ayıp şeydir Türkü över duruma düşmek.

Adı Türkçe olan bir şeyin Türklerden başkasınca bulunduğuna nasıl inanalım? Şöyle inandırılmışız ki, o Türkçe ad öncelikle başka dillere mal edilmiş. TDK sözlüğüne göre ‘kağıt’ Farsça ‘kağaz’dan türeme, Türk köklü olmayan bir sözcük. Nişanyan’a göre ise Farsça ‘kağad’ dan türeme! O da Soğdcadan gelirmiş… Bir de Moğolca ‘cağasu-n’ varmış kağıt anlamında. “Herhalde Çinceden bir alıntı akla gelir” diyor Nişanyan.

Kağıdı Çinlilerin bulup, ilk kullandığı en yaygın görüştür. Çinlilere ise Uygur Türklerinin atalarının, Hunların öğrettiği bizce açık. Bunu Çin – Türk ilişkilerinin tarihinden biliyoruz. Türkler kağıdın icat edildiği dönemlerde Çinlilerle sadece savaşmıyorlardı, ticaret de yapıyor, onlarla barışçı ilişkiler de kuruyordu. Türkler Çinlilere sadece asker vermemiştir, üst kademelerden insanlar da kaptırmışlardır. Çin........

© OdaTV