Bilin bakalım ilk yazıyı kimler buldu... Sümerler Türk çıktı
Dünyanın ilk yazısını Türkler buldu. Kesin bilgi, yayın. Türkler nerede ve nasıl mı buldu? Dünyanın ilk yazısı Sümer yazısıdır. Sümerlerin Türk olduğu artık kesinleşti. En son Begmırat Gerey’in “5000 Yıllık Sümer – Türkmen Bağları” adlı 116 sayfalık çalışmasını okudum. Dağ gibi yığılmış kanıtlara son taşları da koyuyor.
Sümerce Arapça ile Türkçe arasında ortak bir dil olabilirdi. Türkler buraya sözcük verdikleri gibi aynı oranda başka diller de vermiş olabilirdi. Türkler Sümerceden daha sonraki dönemlerde sözcük almış olabilirdi. Ancak Gerey’in Sümercede olan ve fakat Türkçeden başka dilde bulunmayan birçok başka sözcüğü de ortaya koyması tartışmayı bitirir.
Bugüne dek çıkan neredeyse tüm Sümerce – Türkçe ortak sözcükler listelerini inceledim ve yazdım. En son M. F. Kurmaev’in çalışmasını yayımlamıştım academia.edu sitesinde, büyük ses getirmişti. Fritz Hommel’in ilk listesi, Osman Nedim Tuna, Muazzez İlmiye Çığ, Ünal Mutlu, Polat Kaya ve Kurmaev listeleri. Begmırat Gerey’in listesi 340 kadar sözcükten oluşuyor. Bunlardan 120 kadarı yeni. Böylece Sümer-Türk ortak sözcük sayısı 600’ü geçiyor.
5 bin yıllık bir kayıp dil düşünün. Zamanımıza toplamda birkaç bin sözcüğü deşifre edilmiş. Orada Türkçeyle ortak 700’e yakın sözcük bulunuyor. Başka hiçbir dille bu kadar ortaklık yok. İki dilin aynı dil olduğunu ispat için bu fazlasıyla yeterlidir.
Sümerce neden kayıp dildir peki? Dünyanın ilk yazısını Yunanlılar, İbraniler veya İngilizler bulsaydı bunu yüzyıllarca başımıza kakarlardı. Ama Sümerce Türkçeden kaynaklandığı ve Türkçeyle devam ettiği için “kayıp” ilan edildi.
BUNLAR SALAK GÜNÜMÜZ AKADEMİSİ ZEKİ
Begmırat Gerey’in Berlin, 2003........
© OdaTV
