Οι δύο Ελλάδες (η ψεύτικη της βιτρίνας και η πραγματική που σιγοσβήνει)
Όλο και συχνότερα τον τελευταίο καιρό έχω τη αίσθηση ότι ζούμε, ταυτόχρονα, σε δύο Ελλάδες.
Η πρώτη, με τον αριθμό 1, εμφανίζεται λαμπερή, πετυχημένη, άνετη, χωρίς προβλήματα. Απαιτεί τον θαυμασμό της υφηλίου, γιατί διαλαλεί επιτεύγματά πολλά και αξιόλογα. Πασχίζει, έτσι, να δικαιολογήσει την ικανοποίηση του κ. Πρωθυπουργού, που συγκινημένος τα ανακοινώνει.
Τα κατορθώματά αυτής της Ελλάδας 1, βασίζονται κυρίως στις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της, από τις διάφορες μεγάλες διεθνείς τράπεζες. Η τελευταία αναβάθμιση της σε ΒΒΒ έγινε στις αρχές Μαρτίου, από τον καναδικό οίκο DBRS. Ανάλογοι ενθουσιασμοί προκαλούνται, επίσης, από την κατά καιρούς, επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης ορισμένων κλάδων της βιομηχανίας ή ακόμη και ολόκληρης την οικονομίας (παρότι, οι ρυθμοί αυτοί δεν είναι διατηρήσιμοι και συνήθως αναθεωρούνται, σε χαμηλότερα επίπεδα στη συνέχεια).
Η δεύτερη, να την πούμε Ελλάδα 2, είναι σκυθρωπή, δεν άγγιξε ακόμη σε μέγεθος το αντίστοιχο μέγεθός της του 2010, διώχνει τους καλύτερους νέους της στο εξωτερικό, συρρικνώνεται πληθυσμιακά, και έχει σχεδόν ξεπουλήσει το σύνολο της εθνικής περιουσίας της, καθώς και τμήμα της ιδιωτικής (οικόπεδα και διαμερίσματα σε ξένους). Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώνουν διαχρονική αύξηση της φτωχοποίησης του ελληνικού πληθυσμού.
Ποιάν από τις Ελλάδες να προτιμήσουμε; Η Ελλάδα 1 είναι απαστράπτουσα, και δείχνει να πορεύεται άνετη και χωρίς προβλήματα. Άρα…. αυτήν να ακολουθήσουμε! Όχι, όμως πριν εξετάσουμε τις βάσεις της λαμπρότητάς της. Να δούμε, δηλαδή, κατά πόσον υπάρχουν και από που προέρχονται.
Ελλάδα 1-η απατηλή
Πρέπει, πριν από οτιδήποτε άλλο να αναρωτηθούμε, που βασίζεται η ακτινοβολία της και τι, είναι ακριβώς, αυτό που βλέπουν σε αυτήν, και τους ικανοποιεί, οι οίκοι οι οποίοι αναβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας.
Πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε διαπιστώνοντας, ότι οι οίκοι αυτοί ενδιαφέρονται, κύρια και........© newsbreak.gr
