menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İktidarın yerel yönetimlere iyice çökme planı

7 1
23.05.2025

Başkanlığını Murat Karayalçın’ın yaptığı Yerel Reform Girişimi’ni kamuoyu İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Mersin’deki etkinlikleriyle tanıyor artık. Geçen yıl yaz sonunda kurulan bu ihtisas derneği, yerel yönetim alanındaki gerekli reformları gündeme getirmek, bu reformların önünü açmak amacında. Merkezi yönetimin yerel yönetim üzerindeki vesayetini olabildiğince kaldıracak yasal düzenlemeleri sağlamak amacında.

Ne var ki, Cumhur İttifakı, 31 Mart 2024’teki yerel seçim sonuçlarıyla hayal kırıklığına uğrayıp ağır bir yenilgi alınca bilakis getirdiği düzenlemelerle yerel yönetimlerin var olan yetkilerini, inisiyatifini budamaya, kırmaya yöneldi. Bu kadarla kalsa iyi; kayyım atamaları, soruşturmalar, tutuklamalar başladı. Kayyım atamaları DEM’dem CHP’ye sıçratıldı. İstanbul Büyükşehir’e kayyıma gözü kesmedi yürütmenin ama İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu başta olmak üzere pek çok belediye yöneticisi tutuklandı. Ortada bir mahkeme yokken yürütmenin başındaki Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortada liderliğini İmamoğlu’nun yaptığı bir ‘suç örgütü’ olduğunu ifade etti! Suç dosyaları kabarık bir takım gizli tanıklarla yürüyen soruşturmada somut bir delil yok ama ortada bir ‘suç örgütü’ var!

KISKAÇ ALTINDAKİ MUHALİF BELEDİYELER

Merkezi yönetimin baskılarının ardı arkası gelmiyor. Proje onaylarının bekletilmesine, kredi musluklarının kesilmesine, olağan denetimin ötesindeki müfettiş baskısına alışmıştık ama o da ne; bizzat Erdoğan’dan “Silkeleyin!” talimatı geldi. Ve arkasından da vergi ve sigorta alacaklarının acil olarak tahsili... İller Bankası’ndan muhalefetteki belediyelere gelen payların kesilmesi ve böylelikle belediyelerin kıskaca alınması. Beklenti, muhalif belediyeler yatırım yapamasın, hatta maaşları ve müteahhitlerin hak edişlerini ödemede sıkıntı içine girsin. Belediyelerin açtığı ihalelere giren olmasın, işler beklesin! Düşünün; borçlar için yapılanma başvurularına yanıt verilmiyor, kafadan paylar kesiliyor ve nakit sıkıntısı oluşturuluyor. Öte yandan, örneğin devletin alacağı olan sigorta borçlarının sadece yüzde 5’i CHP’li belediyelere ait. Yüzde 95’in ne kadarı kime ait, ne kadarı AK Partili belediyelere ait

açıklanmıyor!

31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından iktidar belediyelere ait olan bazı yetkileri ve sorumlulukları bakanlıklara devretmeye başlamıştı zaten. Örneğin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce işletilen Kız Kulesi, Galata Kulesi, bazı saraylar ve tarihi eserlerin yönetimi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na devredildi. İstanbul Boğazı ve Adalar’ın imar yetkileri de İBB’den alınarak aynı bakanlığa bağlandı. İzmir’de birçok kentsel dönüşüm projesi ile sayısız büyük imar projesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından üstlenildi. Otel ve turizm tesislerinin yangın denetim yetkisi, belediyelerden alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi.

Son olarak iktidar medyasındaki bir habere göre, Ticaret Bakanlığı, sebze ve meyve ticaretine ilişkin yeni bir düzenleme hazırlığında. Taslağa göre toptancı hallerinin kurulmasına ilişkin izin belediyelerden alınarak, Ticaret Bakanlığı’na veriliyor. Buna göre toptancı hallerinin yönetiminden ürün satış ve sevkiyat süreçlerine kadar birçok alanda........

© Muhalif