Türkiye ve dünyanın en ünlü emeklisi
Yaşlıca bir adamın bankamatik önünde çekilmiş fotoğrafı ekonomi haberlerindeki para sayma görüntüsü gibi nerede bir emekli haberi varsa hemen o kare kullanılıyor. Gazetelerde, haber sitelerinde ve hatta televizyonlarda hep aynı fotoğrafa rastlıyorum.
Merak edip inceledim, ilk kez 2017 yılında Milliyet’te yayımlandığını buldum bu fotoğrafın. O tarihten itibaren de Akşam, Hürriyet ve Sabah gazetelerinden Haber7, Halk TV ve Gerçek Gündem sitelerine kadar onlarca, yüzlerce kez yayımlanmış, yayımlanıyor. Hatta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sayfasında da bu fotoğrafa yer verilmiş. Ziraat Bankası da ATM’nin üzerine ve ekranına bankanın logosunu koyup montajlayarak koymuş bu fotoğrafı web sayfasına.
Son olarak memurlar.net sitesinde 30 Aralık’taki “Daha yüksek emekli maaşı için son iki gün”, Sabah’ın da 2 Ocak’taki “Milyonlara yeni maaş” ve 4 Ocak’taki “Milyonların maaşı belli oldu” haberlerinde de bu fotoğraf yer alıyordu.
Enteresan tarafı, bu kişinin Türkiye’den bir emekli olmaması. Zira Portekiz, Ukrayna, İspanya gibi birçok ülkede haber siteleri bu fotoğrafı, yıllardır kullanmış. 2019’dan itibaren dünyanın birçok ülkesinde çoğu kez de emeklilerle ilgili haberlerde yayımlanmış bir fotoğraf.
Sırp fotoğrafçı Dobo Kristian’ın çektiği fotoğraf, “ATM'ye kredi kartı takan yaşlı adam” notuyla 26 Eylül 2016’da Shutterstock’a sonra da Istock’a yüklenmiş. O tarihten beri de dünyada dolaşımda… Stok sitesinde bu kişinin dondurma yerken gibi farklı fotoğrafları da var; muhtemelen bankamatikten sonra dondurma yemiş!
İsmini bulamadım ama anlaşılan bu kişi, sadece Türkiye’nin değil belki dünyanın en ünlü emeklisi. Türkiye’de medyanın öyle bir alışkanlığı kalmadı ama doğrusu bir fotoğrafı kullanırken o fotoğrafın nerede çekildiği, yılı ve en önemlisi fotoğraftaki kişinin kim olduğu yazılır. Bu bilgileri vermeden olur olmaz her habere aynı “emekli” fotoğrafı kullanmak en hafifinden özensizlik.
Medyamız muhtemelen telif ücreti istenmeyen bir fotoğraf olduğu için bu kadar harcıalem biçimde kullanıyor ama haberlerde görsellik bu kadar hafife alınmamalı. Güncel, haberin içeriğini yansıtan, haberi bütünleyen ve dikkat çeken görseller seçilmeli.
Zaten görsel kullanımında özensizlik o kadar yaygın ki, geçenlerde Cumhuriyet’in sitesinde “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçundan soruşturmalar açılıyor” başlıklı haberde fonda cami, bayrak, askerler ve zincirler olan, muhtemelen 15 Temmuz darbe girişimine karşı koyuşu anlatan bir illüstrasyon kullanıldı. Haberle ilgisini anlamak hayli zor…
CHP Parti Meclisi, Kars Milletvekili İnan Akgün Alp’i kesin ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edene değin CHP Sarıkamış İlçe Kongresi’nde bir olay yaşandığı bilgisine sahip değildik.
Halbuki Sarıkamış İlçe Kongresi, 22 Aralık’ta yapılmış, PM kararı açıklandığında kongrenin üzerinden beş gün geçmişti. Geçmişe dönük haberleri taradım, kongrenin yapıldığı gün kongrede yaşananlarla ilgili haber çıkmamış hiçbir yerde. Sadece yerel haber sitelerinde “CHP Sarıkamış’ta Turgut Yurdakul dedi” haberi yayımlanmış kongre sonrasında.
Milletvekili İnan Akgün Alp ile Kars İl Başkanı Onur Uludaşdemir’in........
© Muhalif
![](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/go.png)