Vi må ta bedre vare på folk i bygg og anlegg
Debattinnlegg
Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Mange rundt om i kommunene jobber med å bygge landet – bokstavelig talt. Enten det er hus, veier, skoler eller broer, er det folk med hjelm og vernesko som gjør jobben. Men det er også blant disse yrkene vi ser at flest sliter seg ut og faller ut av arbeidslivet altfor tidlig.
Skuldre, knær og rygg tar gjerne støyten først. Så kommer kanskje søvnproblemene eller andre helseplager. For noen blir løsningen sykmelding. For andre blir det uføretrygd. Det er krevende – både for den enkelte og for samfunnet.
Derfor er det gledelig at det er satt i gang et skikkelig krafttak for å gjøre arbeidslivet i landets største fastlandsnæring, bygg og anlegg; tryggere, mer helsefremmende og mer inkluderende.
Samarbeid som gir resultater
Krafttaket vi snakker om er IA-bransjeprogram for bygg og anlegg; et samarbeid mellom arbeidsgivere, fagforeninger og staten. Målet er å redusere sykefraværet og sørge for at flere kan stå lenger i jobb. Dette handler ikke om fine ord, men om helt konkrete tiltak, tilpasset utfordringene i denne bransjen. Og det virker.
Ta for eksempel bedriften Nortekk, som har vært med i programmet. Etter å ha jobbet systematisk med forbedringer på arbeidsmiljø og helse, klarte de å redusere sykefraværet betydelig på ett år. Slike resultater kommer ikke av seg selv – men de viser at det nytter når man tar tak.
Hva gjøres i praksis?
IA-programmet jobber med fem hovedområder:
- Bedre planlegging: HMS skal ikke begynne........
© Moss Avis
