menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

ZORUNLU LİSE EĞİTİMİ   

12 2
07.03.2025

Toplumları ayakta tutan unsurlardan biri belki de en önemlisi değerlerdir. Değerler eğitimi, ailede özellikle de eş seçimi ile başlar. Hayatın içinde olmayan yani yaşamayan, yaşatılmayan bir değeri istediğiniz kadar anlatın karşılık bulmayacaktır. Örneğin saygılı olma değerini, cümlelerin içine hapsedip trafikte uygulamazsak onun bir kıymeti harbiyesi olmayacaktır. Ya da çevreye karşı duyarlı olma değerine bir bakalım. Piknikte etrafınızı temizlemeden ayrılırsanız o değeri de çöpe atmış olursunuz, değil mi? Kamuya ait olanı korumak yerine ‘devletin malı deniz, yemeyen keriz‘ mantığını öne çıkarırsanız her şeyi bu saçma ilkeye kurban edersiniz. Sloganlarla, afişlerle, kısa filmlerle anlatılan ancak hayatta karşılık bulmayan değerler; masal argümanları olarak kalır.

Ülkemizde eğitim, maalesef uzun yıllardır öğretime kurban edilmiştir. Bakanlığımızın adı Milli Eğitim olmasına rağmen eğitimde istenen sonuçlara ulaşılamamaktadır. Bunun belki de en önemli sebebi; atılan adımların eğitimi kitlelere yaymak yerine sınav merkezli ve neredeyse sadece öğretme merkezli modelleri öne çıkarmaya yaramasıdır. Yine uzun yıllardır sınav sistemleri dışında eğitim öğretimle ilgili konuşulan konu yok hemen hemen. Sınav kalkacak mı, kalkmayacak mı soruları ile yerli yersiz vaatler havada uçuşurken dejenere olduğumuz pek çok hususa çare arayan kimselerin çığlıkları işitilmiyor maalesef.

Bir ülkede herkesin üniversite mezunu olma zorunluluğu olabilir mi? Her ilimize hatta ilçemize üniversite ve fakülte açmakla topluma değerler kazandırılıyor mu? Yoksa bütün bunları yaparken kahvede zaman geçiren, bitirdiği bölümle alakası olmayan işlerde çalışmak zorunda kalan, atanamadığı veya uygun iş bulamadığı için psikolojik sorunlar yaşayan hatta intihara teşebbüs eden gençleri mi arttırdık aslında? Zorunlu eğitim sürecinde çocuklara, gençlere hangi değerleri kazandırdık? Ya da onlarda hangi değerlerin oluşmasının önüne geçtik? Güven kaybına ise hiç değinmeyelim.

Bir ülkede herkesin lise mezunu olma zorunluluğu olabilir mi? İlk okul ile orta okulu yönetmelik ve genelgelerin sağladığı kolaylıklarla bitirip liselere........

© Mir'at Haber