menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Mevlâna Hâlid-i Bağdâdî ve Görüşleri

15 0
21.02.2025

Mevlâna Hâlid-i Bağdâdî Hazretleri, 1779 yılında Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye’nin Irak’ın Şehrizor eyaletine bağlı Süleymaniye şehrinin Karadağ kasabasında dünyaya geldi. Babası Pir Mikâil ve annesi sûfi gelenekle yetişmişti. Soyu, baba tarafından Hz. Osman’a (R.A.) ulaştığı rivayet edilmektedir.

Efendimiz, büyüğümüz anlamına gelen “Mevlâna” ismiyle şöhret bulmuştur. Karadağ kasabasında ilköğrenimi ikmal etmiş, Berzenc ailesinden Şeyh Abdürrahim ve kardeşi Şeyh Abdülkerim başta olmak üzere bölgenin âlimlerinden ders almış, kelâm ve mantık ilmine ilgi duymuş, bölgedeki ilim merkezlerini dolaştıktan sonra Bağdat eyaletine gitmiş, Şeyh Abdülkerim Berzencî’nin vefatı üzerine Süleymaniye’deki medresesinin sorumluluğu üstlenerek burada bir süre müderrislik yaptı.

1805 yılında hacca gitmek için çıktığı yolculuk, hazretin tasavvuf yolculuğunun başlangıcı oldu. Bu yolculukta Mekke’de karşılaştığı bir zatın telkiniyle mürşidini aramak için yönünü Hindistan’a çevirdi. 1809 yılında Süleymaniye’yi ziyaret eden Mirza Rahîmullah Azîmâbâdî adındaki bir dervişin kendisine Hindistan’ın Delhi şehrindeki Nakşibendî şeyhi Abdullah Dihlevî’ye intisap etmesi konusundaki telkiniyle Hindistan yolculuğuna çıktı. Yol boyu uğradığı İran ve Afganistan’da bir süre kaldıktan sonra Delhi’deki Abdullah Dihlevî Hazretlerine mülaki oldu ve intisap etti.

Kısa sürede seyrüsülûkunu tamamladı; hazret tarafından halife olarak görevlendirilerek Süleymaniye’ye döndü. Mevlâna Hazretleri, Nakşibendiyye tarikanının yanında Kadiri, Sühreverdî, Kübrevî ve Çiştî tarikatlarında da irşada görevli kılındı.

Bağdat Valisi Said Paşa tarafından desteklendi. Paşa, Mevlâna Hâlid’in (K.S.) salih bir kişi olduğuna inanarak Hille Müftüsü Muhammed Emin Topukçulu’ya........

© Milli Gazete