menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ali Nar Hoca Külliyâtı

22 0
14.07.2025

Ali Nar Hoca’mızın düşünce yapısı incelendiğinde Peygamber Efendimiz (sav), Ashab-ı Kiram efendilerimiz ile onlardan sonra gelen salihlerin bize ulaştırdığı İslâm/Ehl-i Sünnet Akâidi’ne yapılan saldırılar karşısında dik durduğu; dinde reform ve dinlerarası diyalog gibi İslâm’ın içini boşaltmaya yönelik cereyanlarla kıyasıya mücâdele ettiği görülecektir.

Merhum Ali Nar Hoca, kısıtlı imkânlarıyla fırsat bulduğu her platformda dinde reformist tavırlardan duyduğu rahatsızlığı dile getirmiştir. Yazdığı kitaplarda ve çıkarttığı dergilerde sürekli modernistleri tenkid etmiştir. Doğru ve hak bildiği yoldan dönmemiş, her zaman sırat-ı müstakim üzre yılmadan mücâdelesine devam etmiştir.

Ali Nar Hoca, yıllarca düşüncelerinden, yazdıklarından dolayı yalnızlaştırılmaya çalışılmıştır. Denilebilir ki, yalnızlaştırılma ve itibarsızlaştırma operasyonuna tabi tutulanların başında gelir. Eğer bu ülkede Ehl-i Sünnet’i tek başına kalma pahasına savunan birisi varsa ve efsaneleşecekse, o Ali Nar Hoca’dır.

Ali Nar Hoca, Ehl-i Sünnet itikadını topluma yerleştirmek için “İslâm İnancı” kitabını yazdı. 2006 yılında “Dinlerarası Diyalog Fitnesi” kitabını çıkarttı ve İslâm’ın tek din olduğunu ve Yahudi ve Hıristiyanlarla diyalog yapılamayacağını savundu. “Ehl-i Kitap Cennetlik mi?” kitabını yazarak Yahudi ve Hıristiyanların Müslüman olmadan asla cennete gidemeyeceklerini delilleriyle ortaya koydu. Yazdığı “Dinde Yenilikçiler ve Buluşma Noktaları” kitabında günümüzde dinde reform ve dinlerarası diyalog gayreti içinde olanların görüşlerini eleştirdi. “Büyük Kavga” kitabında dinde reformist ve diyalogculara ilmi cevaplar verdi. Kitapta Hayrettin Karaman, Süleyman Ateş, M.Said Hatiboğlu gibi birçoklarının ifsaadlarına reddiyeler yazan Ali Nar Hoca, sahih İslâm inancının müdafaasını yaptı. Mayıs 2008’de Ehl-i Sünnet’i savunmak ve İslâm dininde reform çalışmalarına bir tepki olarak “Doğru Yorum” gazetesini çıkarttı. Ali Nar Hoca’nın yarım asırlık yazarlık geçmişinde yaptığı en büyük hizmetlerinden birisi hiç şüphesiz “Doğru Yorum” gazetesidir.

Ali Nar Hoca, “akaidci” kimliğiyle bir taraftan İslâm müdafaası yaparken, diğer yandan edebiyatçı kimliğiyle Türkiye’de “İslâmî Edebiyat” çığırını açmıştır.

Ali Nar Hoca, İslâm’ın güzelliklerini topluma tebliğ edebilmek için “İslâmî Edebiyat”ı benimsemiş, bu yolla geniş kitlelere mesaj vermek için çabalamış ve Türkiye’de İslâmî Edebiyat’ın öncüsü, üstadı olmuştur. Türkiye’de İslâmî Edebiyat kavramını ilk kullanan, yaygınlaştıran, sistemleştiren Ali Nar Hoca’dır. 1986 yılında Hindistan ziyaretinde Şeyh........

© Milli Gazete