menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hindistan-Pakistan Gerilimi: Keşmir’i de Aşan Mücadele

9 0
11.05.2025

Hindistan ile Pakistan arasında çatışma haberleri dünya gündeminin üst sıralarında tekrar yer almaya başladı. Aslında bu gerilim yeni değil. 1947'de İngiltere’nin bölgeden çekilirken geride bıraktığı Keşmir merkezli sorunlar, bugün artık sadece bir sınır meselesi olmaktan çıkmış durumda. Hindistan ve Pakistan’ın iki ayrı devlet olarak bağımsızlıklarını kazanmasının ardından, Keşmir gibi tartışmalı bölgelerde Birleşmiş Milletler (BM) kararlarıyla da kayıt altına alındığı halde “kendi kaderlerini tayin hakları” olmasına rağmen bu hak Hindistan tarafından kabul edilmedi. Cammu Keşmir bölgesinde yaşayan insanların tercihlerini Pakistan’dan yana kullanacağına dair yaygın kanaat ortaya çıkınca Hindistan bu bölgeyi işgal etti ve Filistin meselesi ile yaşıt bir sorun halen dünya gündeminde varlığını devam ettiriyor.

Son yaşanan çatışmaların görünen sebebi, Keşmir’deki bir saldırı olarak lanse edilse de gerçekte yaşananlar çok daha derin bir güç mücadelesine işaret ediyor.

2014 yılında Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) iktidara gelişiyle birlikte Hindistan’ın iç ve dış politikasında ciddi değişiklikler yaşandı. 2019 yılında Cammu Keşmir’in özel statüsünün kaldırılmasıyla bu durum, bölgedeki dengeleri altüst eden bir kırılma noktasına ulaştı. Fakat bugün yaşanan gerginliğin arkasında artık sadece Keşmir meselesi yok. Hindistan’ın ekonomik olarak yakaladığı ivme, bölgesel hegemonyasını sağlamlaştırma arzusu ve Batılı güçler tarafından Asya'da Çin'e karşı konumlandırılma çabası bu krizi daha da karmaşık hale getiriyor.

Hindistan bağımsızlığını kazandığı 1947’den itibaren uzun yıllar yoksullukla mücadele etti. Sosyalist politikalarla geçen bu dönem, 1991 yılında uygulamaya konan ekonomik reformlarla son buldu. Liberal politikalar, dış sermaye ve sanayileşme sayesinde Hindistan'da ciddi bir ekonomik dönüşüm yaşandı. Ucuz iş gücü, genç nüfus ve geniş doğal kaynaklar bu dönüşümün temel dinamiklerini oluşturdu. Bugün Hindistan1 milyar 500........

© Milli Gazete