Zorunlu ortaöğretim süresi yeniden değerlendirilmeli
İLKE, İlim Kültür ve Eğitim Vakfı.
Vakfın hazırladığı Eğitim İzleme Raporu’nda (2024) hangi öneriler yer alıyor? Önemli tespitler var! Bakalım mı;
* Türkiye’de demografik yapıdaki değişim ve Milli Eğitim Akademisi’nin kurulması gibi gelişmeler dikkate alınarak öğretmen yetiştirme süreçleri nitelik yönünden bütünlükçü bir anlayışla gözden geçirilmelidir.
* Zorunlu ortaöğretim süresi yeniden değerlendirilmeli, dünyadaki uygulamalar dikkate alınarak bu konuda mesleki ve akademik eğitim için ayrı düzenlemeler yapılmalıdır.
* Eğitim-öğretim süreçlerinin önemli bir parçası olan sosyal-duygusal öğrenme becerilerinin ölçümüyle ilişkili çalışmalar teşvik edilmeli; bu alandaki ölçümler için özgün araç ve modeller geliştirilmelidir.
* Okula aidiyet sorunuyla ilişkili net politikalar geliştirebilmek için eğitimin tüm paydaşlarını içine alan kapsamlı saha çalışmaları yapılmalıdır. Buna ilaveten öğrencilerin okula idiyet duygularını güçlendirmek için öğrenci dostu okul binaları inşa edilmeli; bu okullarda öğrencilerin sosyal, kültürel ve sportif ihtiyaçlarını karşılayacak alanlar oluşturulmalı; okula yeni başlayan öğrencilere okulu sevdirecek şekilde uyum programları düzenlenmeli; okullarda şiddet ve zorbalığı önlemek için gerekli tedbirler alınmalıdır.
* Öğrencilerde iş birliği, duygu kontrolü ve stresle başa çıkma konusunda gözlemlenen zafiyeti gidermek için eğitim-öğretim süreçlerinde bilginin hayata aktarımını mümkün kılan uygulamalar artırılmalı ve proje temelli çalışmalara ağırlık verilmelidir.
* Duygu kontrolü ve strese dayanıklılık konusunda, erken yaşlarda öğrenciler üzerinde oluşturduğu psikolojik baskı dikkate alınmalıdır. Bu doğrultuda, kademeler arası geçiş için yapılan düzey belirleyici sınavlar yerine süreçte öğrenme eksiklerini tespit ve telafi imkânı sağlayan biçimlendirici değerlendirme araçları daha etkin kullanılmalıdır. Kademeler arası sınavlar ya tamamen kaldırılmalı ya da etkisi makul bir seviyeye çekilmelidir.
* İşgücüne katılan çocukların ne kadarının eğitimde olduğu konusunda düzenli veri temini sağlanmalı ve TÜİK’in “Çocuk İşgücü Anketi” iki yıllık sürelerle yenilenmeli; süreçte MEB ve TÜİK arasında iş........
© Milli Gazete
