Rusya-Ukrayna Savaşı
Tarih boyunca Kiev ve Moskova hanedanları arasında çekişme olagelmiştir (Tabi büyük bir zaman zarfında çekişmenin önüne geçen Türk hâkimiyeti de söz konusudur). Kiev ve Moskova arasındaki çekişme, nihayetinde aynı ırktan olan iki bölgenin birbiri ile olan siyasi çekişmesidir. Bakın Rusya veya Rus demiyoruz. Zira ikisine de Rus veya daha geniş bir tanımlama ile Slav diyebiliriz. Eskiler bilirler Ruslar geldi, Ruslar şunu yaptı veya Ruslarla savaştık demezlerdi. Moskof tanımını kullanırlardı. Rus kavramı ve onun da ötesinde Slav kavramı daha geniş bir kitleyi anlatır.
Bugünden bakıldığında Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginlik esasında iki rakip bölgenin savaşı gibi görünen durum olmasına rağmen süreç içinde hep emperyal güçlerin mücadele merkezine dönüşmüştür. Bizim de tarihimizin önemli kırılma noktalarından biri olan Kırım Savaşı (4 Ekim 1853-30 Mart 1856) Batılı güçlerin Osmanlı’ya verdiği desteğe ve Osmanlı’nın Müslüman tebaasının olduğu bir toprağı kaybetmemek için verdiği olağanüstü çabaya sahne olmuştur. Sonunda Kırım kaybedilmiş Batılılar Osmanlı’ya yerleşmeye başlamış, borç almada sınırlar aşılmıştır. Yaşananlara tek tek değinmek zor ancak Osmanlı için yıkımın en önemli kilometre taşlarından biri olmuştur.
Rus İmparatorluğu sonrasında Sovyetler Birliği dönemi Rus hâkimiyetinde kalan Ukrayna, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsızlığını kazanmıştır. Bu süreçte yeni devletin........
© Milli Gazete
