menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Mustafa Kemâl'in uydurma şecereleri ve hakîkî mensûbiyeti (79)

36 0
06.07.2025

“[Bundan böyle de,] adâleti memlekette istik̆râr ettirmek, mütefekkir ve hak̆îk̆î vatanperver insanları memlekette hâkim kılmak l̃âzımdır. Ancak bu sâyede Türkün har̃b zamânında pek kuvvetli olan kollarından medeniyet, sul̃h ve ik̆tisâd sâhasında da istifâde etmek kâbil olacaktır.” (K̃âzım Karabekir Paşa'nın, 1924 senesinde, İstanbul Dârülfünûnu önünde talebelere hitâbesinden, “Milleti Müslümanlık Kurtardı”, İslâm-Türk Ansiklopedisi Mecmûası, Ekim 1947, c. II, No: 82, s. 15; Büyük Doğu, 7 Kasım 1947, No 71, yıl 2, c.3, s. 6; Yeni Söz, 21.3.2020/542; Mustafa Kemâl’in Hastalığı, Ölümü, Cenâzesi; Yeni Söz, 21.3.2020/542; Ayasofya Câmii’ne “Bizans Müzesi” Hakâretinin Sahîh Târihçesi; Yeni Söz, 23.11.2022/18)

Rahmetli Kâzım Karabekir, bu rûhu, daha evvel, sömürgeci İngiliz Ordusuna karşı Irak Cephesinde, 29 Nisan 1916’da büyük K̃ûtülamâre Zaferi kazanıldığı zamân da dile getirmişti. Bu muhârebelerde kumandan, (6. Ordu Kumandanı) Halil Paşa (Kut; İstanbul, 1882 – a.y., 20.8.1957) idi; 18. Kolordu Kumandanlığı da Miralay Kâzım Karabekir’in uhdesinde bulunuyordu. Kazanılan büyük zafer hakkındaki teblîğinde, 18. Kolordu askerlerine hitâben, “Târihimizin iki yüz seneden beri yâd etmediği böyle bir zaferi bize l̃utfeden Cenâb-ı Allâh'a şükredelim!” diyor ve şöyle devâm ediyordu:

“Bu zaferin en büyük şân ve şerefi, böyle bir vak’ayı İngiliz târihinde ilk def’a Türk süngüsünün kaydetmesindedir. 18. Kolordu'nun arslan yürekli erleri! Cenâb-ı Allâh’a secdeye kapanalım! Bu akşam şehîdlerimize Fâtihalar, Tebârekeler, Yâsînler okunsun! Gâzîler birbirine sarılsın, birbirini tebrîk etsinler! Ben de bugünki K̃ûtülamâre Bayramı vesîlesiyle sizin pâk̃ ve yüksek alınlarınızdan kemâl-i hürmet ve samîmiyetle öperim!” (“Anadolu Ajansı muhâbirinin Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt -ATASE- Dairesi Başkanlığı verilerinden derlediği bilgiye göre”, 29.4.2025, Milat gazetesi; https://www.milatgazetesi.com/video/ingilizlerin-yenilgiye-ugratildigi-buyuk-zafer-kutul-amare; 29.4.2025)

Hâlbuki Mustafa Kemâl (ki İstiklâl Harbine Müslüman kisvesiyle iştirâk etmiş, bilâhare bu kisveyi tepelemiştir), Tarih IV’te, İstiklâl Harbinin Laik rûhla ve Laik Devlet kurmak gâyesiyle yapıldığını iddiâ ediyor:

“(İstiklâl Harbinin gayelerinden beşincisi:) Laik bir devlet ve cemaatte yeri kalmıyan ve esasen amelî bir faidesi olmak şöyle dursun, zararları dokunmuş olan Hilâfet müessesesini ortadan kaldırmak; 6) XVI. ve XVII. asırlarda terakki ve inkişafı durgunlaşarak, Ortazaman feodal ve el sanayii medenî seviyesinde kalmış olan şark medeniyetinden, vuzuh ve sarahatle garp medeniyetine geçmek; 7) Ortazaman medeniyetinde mühim bir yer tutan hurafî an’ane ve müesseseleri yıkmak… […]

“Hasılı İstiklâl Harbi, şarkın dinî, içtimaî ve siyasî istibdadile garp devletlerinin siyasî ve iktisadî tagallübünden masun yeni ve tam müstakil bir Türk Devleti kurmak için girişilen çok cepheli millî mücahedenin, ikinci bir tabir ile ‘kurtuluş hareketinin’ mecmuudur.

“Laik millî mücadelenin ilk vazifesi, tabiî olarak, Anavatanı çiğneyen yabancı düşmanları kahredip millî hudut haricine atmak ve milletin müdafaa arzu ve ifadesini baltalayarak vatana hıyanet eden Padişah ve Hükûmetini tedip etmek suretile millî birliği korumak olacaktı. Bu cihetle haricî ve dahilî düşmanlarla beş sene kadar süren uzun bir harp, kurtuluş hareketinin ilk safhasını teşkil eder. Hususî manasile ‘İstiklâl Harbi’ namı işte bu harbe verilmiştir.” (Tarih IV 1934: 57)........

© Milat