menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Mustafa Kemâl'in uydurma şecereleri ve hakîkî mensûbiyeti (64)

11 0
16.06.2025

Bir başka “Ataputçu”: “Adın besmeledir her işimizde! / Yarın bir iskelet olsak mezarda, / ‘Atatürk’ çığrışır kemiklerimiz…”

Behçet Kemal Çağlar (Erzincan, 23.7.1908 – İstanbul, 24.10.1969, Zincirlikuyu Mez.), -Aka Gündüz’ün aksine- hakîkî şâir vasfını hâiz olmakla berâber, Allâh vergisi bu kâbiliyetini Yaradan’a isyân ve şahısperestlik gibi bir iptidâîlik uğrunda kullanarak küfrân-ı nîmet etmiş bir şâirdir.

Mustafa Kemâl’in “İki Kademeli Dîn İnkılâbı” projesine âlet olan iki şâirden biri odur. Bunlar (Behçet Kemal ve Tank Albayı Enver Tuncalp), “Mutlak Şef” tarafından, Kitâbullâh’a, Türkce manzûm nazîre yazmakla vazîfelendirilmişlerdi. Her ikisi de, namazlarda, resmî cebirle okunmak üzere böyle bir hayli Âyet tercüme ettilerse de, “Mutlak Şef”in bu hayâli tahakkuk etmedi. Behçet Kemal, nazîre mâhiyetindeki bu tercümelerini bilâhare (Selânikli Abdi İpekçi”nin) Milliyet gazetesinde (24 Aralık 1965 / 1 Ramazan 1385 târihinden îtibâren) “Kur’ân-ı Kerîm’den İlhâmlar” başlığı altında tefrika ettirme imkânı buldu. (Tafsîlât için: “Mustafa Kemâl, Kur’ân-ı Kerîm’e Nazîre Yazdırmıştı” başlıklı makâlemiz, Derin Tarih, Ocak 2016, sayı 46, ss. 90-99.)

O, daha evvel, 1930 senesi civârında, askerliğini yaparken, rahmetli Süleyman Çelebi’nin Muhammedî Mevlid’ini de “Bizim Mevlût” ismiyle tanzîr etmiş, bu Kemalist Mevlid, Mâbûd’unun ölümünden birkaç sene sonra, Kemâlperest Yücel mecmûasının Eylûl – 1. Teşrîn – 2. Teşrîn 1942 târihli 91 – 92 - 93. birleşik sayısında (yıl: 8, cild: XVI, ss. 21-26) neşredilmişti.

Bilâhare, DP iktidârı devrinde, Vedat Nedim Tör’ün tavsıyesi ve Celâl Bayar’ın inisiyatifiyle, Kemalist Totaliter Rejim, İslâma karşı farklı bir strateji tâkîb etmiye başlıyarak, İslâmı Kemalizme payanda yapmak yolunu tutmuş, bu çerçevede Mustafa Kemâl’in “dîndâr bir Müslüman” olduğu yalanını işlemiye başlamıştı. Tam Selânikli seciyesine muvâfık bir strateji! Bu strateji çerçevesinde, Mustafa Kemâl’in kız kardeşi Makbule Boysan (ilkin Boysan, bilâhare Atadan; Selânik 1884 – Ankara, 18.1.1956, Cebeci Asrî Mez.), ilk def’a 29 Kasım 1953’te, Süleymâniye Câmlii’nde, târihin kaydettiği belki en büyük İslâm........

© Milat