menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Halk Şairi Bahtiyar Vahapzade’nin 100. Yıl Anma Programı

12 0
30.06.2025

Kavurucu yaz sıcaklarının İstanbul’u nemli bir bunaltıyla kuşattığı zamanlarda yola çıktık. Yoldaşım, kardeşim genç yazar kuşağından Süheyla Karaca Hanönü. Bakü’ye doğru yola revan olduğumuzda, dünyada savaşlar, ölümler, soykırımlar yaşanıyordu…

Bizim seferimiz yüreklerde inkişaf eden kardeşliğe, dostluğa, yarenliğeydi. Kardeş coğrafyaya, Azerbaycan’a, ulaştığımızda Bakü’nün serin rüzgarları, Hazar’ın büyüleyici bir ışıltıyla yakamozlarda yıkanan eşsiz manzarası bizi karşıladı. Sonrasında dostlarımızın sımsıcak yürekleri, Gül Annenin birbirinden lezzetli yemekleri, Elşen kardeşimizin samimi sohbetleri, Zerrab Baba'nın, Bünyamin Baba’nın utangaç tebessümleri, Gülnaz’ın, Nergis’in çocuk yüreklerinin eşsiz coşkulu sevinci bizi karşıladı. Küçük serin bir bahçede, nar, elma, armut ağaçlarının gölgeliklerinde, rengarenk sardunyaların, küpe çiçeklerinin, güllerin içinde cennete düşmüş gibi olduk. Akşam serinliğinde limonlu ve taze naneli çaylarımıza, eşsiz lezzette kayısı, çilek, kızıl gül, incir mürebbilerini (reçellerini) katık eyledik. Aslında katık eylediğimiz kardeşliğimizdi, dostluğumuzdu, yarenliğimizdi. Hayale bacımız ve ailesi bizi sarıp kuşattı kardeşçe, candan, yürekten…

Kaderin bir tecellisi olarak Azerbaycan’da, vatan Azerbaycan’da, kardeş Azerbaycan’da Bahtiyar Vahapzade gibi büyük bir şairi anma toplantısında konuşmak nasip oldu.

HAYDAR ALIYEV MERKEZI’NDE BAHTIYAR VAHAPZADE’YI ANMA PROGRAMI

Mihmandarımız, aziz dostumuz, kardeşimiz, can bacımız Hayale Zerrabgızı, 25 yaşındayken Azerbaycan Milli Bilimler Akademisinde en genç araştırmacı ilim adamı unvanı almış, çalışkan, azimli, müthiş bir organizatör. Süheyla Hanönü ile uzun zamandır mektuplarından yüreklerine akan derin, sımsıcak bir dostluğu yaşıyorlar. Bu edebi ve sımsıcak mektupların kitaplaştığını da göreceğiz inşallah. Türk Edebiyatı’na hâkim genç bir akademisyen.

BAHTiYAR VAHAPZADE BÜYÜK BiR HALK ŞAiRi

20 Haziran Cuma günü, saat 12 de, Uluslararası Mahmut Kaşgari Vakfının kordinatorluğu ile gerçekleşen anma programında, Tarih İlimleri Doktoru Latife Memmedova aynı zamanda Mirze Şefi Vazeh adına Kütüphane direktörü, programın giriş konuşmasını, büyük bir heyecan ve coşkuyla gerçekleştirdi. Akademisyenlerden Esmira Fuad; Azerbaycan Edebiyatı alanında önemli konularda doktora çalışmaları yapmış önemli bir akademisyen. Bahtiyar Vahapzade’nin zorlu mücadele zamanlarında, özgürlükler için, halkın şahlanışına, halkın bilinçlenmesine katkı sağlayan büyük bir halk şairi olduğundan bahsetti. Daha sonra söz alan yine Azerbaycan’ın önemli akademisyenlerinden, Türkiye Üniversitelerinde de dersler vermiş olan, Prof. Dr. Yegane İslamova 1990 yıllarında Azerbaycan halkının başına gelen büyük felaketlerde şiirleriyle halkı bilinçlendirdiğini, yüreklendirdiği ifade ederek Bahtiyar Vahapzade’den anlamlı şiirler okudu.

Önemli akademisyenlerin konuşma yaptığı manidar anma toplantısında gençler ve çocuklar büyük bir coşkuyla şiirler okudular, şarkılar söylediler Azerbaycan aşkına. Şair, Zenfira Nusalova güzel hitabeti ve coşkulu seslenişi ile şiirler okudu. Salonda duygulu anlar yaşandı. Ses sanatçısı Maya Hanım, Çanakkale Savaşı’nda şehit olan erler için marş seslendirdi. Salonda duygulu anlar yaşandı.Süheyla Karaca Hanönü’de duygulu, anlamlı bir konuşma gerçekleştirdi. Onun konuşmasından etkilenenler, duygulanıp ağlayanlar oldu.

KENDi HALKI İÇİNDE BÜYÜK MÜCADELE VEREN ŞAİR

Konuşmamda Halk Şairi Bahtiyar Vahapzade’nin Mehmet Akif Ersoy gibi Kurtuluş Savaşı’nda nasıl ki halkı için mücadele etmişse, onun da kendi halkı için........

© Milat