menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Çerkez Hasan’ın Mezarı Nerede?

23 0
02.07.2025

Pazar günkü yazımın başlığı “Darbecilere Hadlerini Bildiren Kahramanlar”dı. Orada, darbecilerle mücadele etmiş iki büyük kahramanı, yani Çerkez Hasan ile Ömer Halisdemir’i anlatıyordum. 15 Temmuz FETÖ İhanetine karşı yiğitçe savaşan Ömer Halisdemir’i bütün Türkiye biliyor. Rahmetle, muhabbetle anıyoruz. O, Ulubatlı Hasan ve Seyid Onbaşı gibi tarihe geçti ve milletimizin gönlünde taht kurdu şükür. Peki, Çerkez Hasan’ı tanıyor muyuz? Ne yazık ki hayır!

Kimdir Çerkez Hasan? Sultan Abdülaziz’i tahttan indirdikten sonra hunharca katleden darbeci paşalara haddini bildiren büyük bir akıncımız, yiğidimiz ve “İlk Ömer Halisdemir’imiz”dir. Yeni Dünya Vakfı’nda devam eden “Eyüpsultan’ın Ebedî Sakinleri” toplantılarımızda pazar günü de merhum Kolağası Hasan Bey’i rahmet, minnet, hürmet ve muhabbetle andık. Kıymetli yazarımız tarihçi Can Alpgüvenç, bize mükemmel bir şekilde hayatını ve hizmetlerini anlattı, yüksek cesaretinden bahsetti. Değerli sanatkâr Hüseyin İpek de, cengâverimiz adına yakılan “Çerkez Hasan Türküsü”nü uduyla seslendirdi. Toplantıdan sonra vakfımızın hediyesi olarak bütün dinleyicilere yazar Harun Çolak’ın Çerkez Hasan’dan Ömer Halisdemir’e Yarım Aşklar Ülkesi adlı romanı armağan edildi.

Bizi kederlendiren hadise ise şöyle cereyan etti: Her hafta toplantılardan önce andığımız kişinin kabrini ziyaret ediyoruz. Çerkez Hasan’ın yattığı Edirnekapı Şehitliği önündeki küçük mezarlığa da o gün gittik. Kapı duvar gibi, kilitli. İçeri giremedik; şehidimizi kabri başında anamadık, Fatihalarımızı dışardan okuyup hüzünle döndük.

1850 yılında Silivri’de doğan Çerkez Hasan’ın babası İsmail Bey, Rus zulmünden dolayı Kuzey Kafkasya’dan Anadolu’ya yerleşmiş bir Çerkez Beyi’ydi. Bahriye İdadisi’ne giren ve okulun kara kısmına geçerek teğmen olan Çerkez Hasan, zabit olduktan sonra askerî kabiliyetleriyle göz doldurdu ve padişahın takdirini........

© Milat