Keşmir bölgenin Gazze’si mi?
1947 yılında sömürgeci İngiltere'nin Hindistan’daki sömürge yönetimine son vermesiyle dünya iki yeni ulus devletle tanışmış oldu: Hindistan ve Pakistan. Bu iki ülke, daha ilk günden itibaren stratejik ve sembolik öneme sahip Keşmir bölgesi nedeniyle gerginlik içerisinde komşuluk yürütüyor; dönem dönem de çatışma yaşıyor. Sömürgeciler terk ettikleri bölgelerde istikrarsızlığın devam etmesini sağlayacak sorunlar bırakarak çekilirler. Günümüzde hâlâ çözüme kavuşmamış, kanın akmaya devam ettiği bölgeler, sömürgeci İngilizlerin eseri olarak önümüzde durmakta… Hindistan-Pakistan arasında yaşananlarda da böyle bir arka plan söz konusu…
1947’deki Hindistan-Pakistan ayrışmasından sonra kurulmuş olan Pakistan’a dâhil olma taleplerini dile getiren Keşmirlilerin bu tercihleri Hindistan tarafından hiçbir şekilde dikkate alınmadı. Hindistan daima bölge insanını bir nevi zorla alıkoyan uygulamalar içinde oldu.
Nüfusunun tamamına yakını Müslüman olan Keşmir’in yöneticileri Hindu olarak tayin edildi. Konunun 1948'de Birleşmiş Milletler'e (BM) taşınması sonrası BM, 21 Nisan 1948'de bölgedeki halkın özgürce hangi ülkeye katılmak istediğine dair bir referandum yapılması çağrısında bulunsa da, Keşmir halkının hangi ülkeye katılmak istediğine karar vereceği oylama Hindistan baskısıyla hiçbir zaman uygulanamadı.
İki ülke arasındaki gerilimi sürekli sıcak tutan temel etkenlerden biri, Keşmir’in hem stratejik hem sembolik önemiydi. Hindistan’ın 2019 yılında Keşmir’in özerkliğini kaldırarak bölgeyi doğrudan merkezi yönetime bağlaması Pakistan tarafından bir........
© Milat
