Divriği’de Zikre Dalmış Her Şey!
“Yedi gök, yer ve bunlarda bulunanların hepsi O'nu tesbih eder. O'nu hamd ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur. Fakat siz onların O'nu nasıl tesbih ettiklerini anlayamazsınız. Şüphesiz O, hâlimdir, çok bağışlayandır.” (İsrâ, 44)
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nin ‘Yazılacak Çok Şeyimiz Var’ sloganıyla başlattığı kültürel gezilerin 24’üncüsü, Sivas-Divriği oldu. TYP Konya Şubesi binasının önünden 4 Temmuz 2025 Cuma günü saat 10.52’de hareket ettik. Aksaray Ulu Camisinde günlerin efendisine, iki rekât zaman ayırdıktan sonra câmi çıkışında; Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün 10 Muharrem 1447 Aşure Günü dolayısıyla dağıttığı aşurenin tadına baktık. Yarım saatlik moladan sonra Sivas’a, yolda bize yedi rengiyle birlikte parlayan gökkuşağının altından geçerek iki gece konakladığımız Malia Otele saat 18.25’te vardık. Akşam yemeğinden sonra kıymetli eşimle birlikte iki buçuk kilometre yürüyerek sabah gezeceğimiz şehrin merkezindeki tarihî yerleri, akşam gözüyle de gözlemledik. Kapalı ve yağmurlu bir havada içimiz, Sivas Dârüşşifası’nın havuzunun kenarında yudumladığımız sıcak çaylarla ısındı. Selçuklu Sultanı Birinci İzzettin Keykâvus’un 1217’de yaptırdığı Şifaiye Medresesi’ndeki türbesini gündüz gözüyle gezerek ruhu şeriflerine Fatihalar okuduk.
5 Temmuz Cumartesi günü Sivas merkezde bulunan Atatürk ve Kongre Müzesi ile Sivas Lisesi’ndeki Etnografya Müzesi’ni gezdik. TBMM’ye 2009’da devredilen bu binanın 2 Eylül – 18 Aralık 1919 tarihleri arasında Millet Meclisi gibi kullanılan ve Millî Mücadele’nin yönetildiği önemli bir karargâh olarak kullanıldığını hatırlatmak isterim. Osmanlı döneminde (1580) yapılan Kale Camisi, Çifte Minareli Medrese, Buruciye Medresesi, Şifaiye Medresesi, İzzeddin Keykavus Türbesi’ni gezdikten sonra Gök Medrese ve Sivas Ulu Camisi’nde ruhumuzu dinlendirdik. 1914 yılında Mekteb-i Sanayi İmalathânesi olarak yapılan ve 2009’da Sivas Arkeoloji Müzesi olarak açılan müzeden sonra Sivas Zanaatkârlar........
© Merhaba Haber
