Şehir Hepimizin (428): Bir kavramı sahneye taşımak: Tiyatro yönetmeni Salih Usta ile Khôra
Zeynep Nur Ayanoğlu’nun konuğu tiyatro yönetmeni Salih Usta. Usta bu programda Afife Tiyatro Ödüllerine üç dalda aday gösterilen Khôra oyunu üzerinden bir kavramı sahnelemek, fiziksel tiyatro, mekanın dönüşümü ve kolektif yaratım süreçlerini ele aldı. Göç ve aidiyet temalarından yola çıkan oyun barınma krizinden kent politikalarına uzanan çok katmanlı bir anlatıya sahne oluyor. Salih Usta ile Zeynep Nur Ayanoğlu Khôra oyununu değerlendirdi.
Khôra (*) oyunu, bu dünyanın ve özellikle bu coğrafyanın sanatçıları olarak güncel meseleleri ve reel politiği, bireysel ve sanatçı sorunlarını da odağa alarak, “biz şimdi bu koşullar altında nerede duruyoruz?” sorusunu sormaya çalışmaktadır. Sonuçta yaratılmak istenen, seyircinin zihninde yeni sorular ile performanstan ayrılmasıdır.
{Bir ülkede birlikte yaşamak ne demek? Biz olabilmek ne demek? Bir yeri sahiplenmek ne demek? Bu ülkede sanatçı olmak ne demek? Bir yeri sevmek ne demek? Bir yer ne zaman bizim evimiz olur? Ya da bir eve ihtiyacımız var mı? Bu sorulardan yola çıkarak bedende ve sahnede bir arayışa girdik.
Ve aynı zamanda bu ülkeye karşı hissettiğimiz güzel duyguları savunamadığımızı düşündüğümüzden, bu hislerin karşılıklarının ve görünümlerinin neler olduğunu araştırdık.
Khôra oyunu; beden, ses ve metin kullanarak devised yöntemiyle üretilmiş bir oyundur.
*Khôra: Her........
© Medyascope
