menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ahmet eş-Şara Suriyesinde demokrasi ve laikliğe yer var mı? | Hediye Levent anlatıyor

11 0
26.02.2025

Hediye Levent, Suriye Ulusal Diyalog Konferansı’nın perde arkasını anlattığı yayında, konferans sonrası yayımlanan bildiride laiklik ve demokrasiye yer verilmediğini söyledi. Geçici yönetimin önündeki en büyük iki sorunun ekonomi ve güvenlik olduğunu söyleyen Levent, eş-Şara yönetiminin işten çıkardığı 10 binlerce kamu görevlisi olduğuna dikkat çekti. Bu kişilerin aileleriyle birlikte ekmeğe bile muhtaç olduğunu söyleyen Levent, emeklilerin maaşlarını alabilmek için Katar’dan gelecek uçağı beklediklerini söyledi.

Suriye’de 13 yıllık iç savaşın ardından Aralık ayında Beşar Esad rejimi devrildi. Bu gelişmenin ardından oluşan yeni yönetim, ülkenin geleceğini belirlemek için Ulusal Diyalog Konferansı düzenledi. Konferans hazırlık komitesinin sözcüsü Hasan Al-Dağim konferansla ilgili bilgiler verdi. Suriye’nin geçici devlet başkanı Ahmed eş-Şara’nın konferansın açılışını yaptığını açıkladı. Konferansa 600’den fazla kişinin katıldığını da sözlerine ekledi.

Eş-Şara açılış konuşmasında Suriye’nin birliğine vurgu yaptı. Silahların yalnızca devlet elinde “tekelleşmesi” gerektiğinin altını çizdi. Ahmed eş-Şara, Suriye’nin “bölünmeyi kabul etmediğini” belirtti. Yeni yönetimin “acı verici ve sarsıcı kararlar alması gerektiğine” dikkat çekti. Geçici Devlet Başkanı, Suriyelileri “sabırlı olmaya” çağırdı.

Katılımcılar arasında yeni yönetimin liderleri ve eski muhalif grupların temsilcileri bulunuyor. Ülkenin farklı bölgelerinden davet edilmiş isimler de siyasi geleceği şekillendirmek için bu toplantıda yer alıyor.

Konferansın duyurusu başlamasından sadece iki gün önce yapıldı. Katılımcı listesi konusunda son ana kadar belirsizlik sürdü. Hazırlık komitesi sözcüsü Al-Dağim konferansı “tarihî bir olay” olarak nitelendirdi. Suriyelilerin baskı görmeden fikirlerini söyleyebilmesinin önemine dikkat çekti. Güvenlik güçlerinin baskısı olmadan konuşmanın değerli olduğunu vurguladı. Hama’dan gelen yargıç İman Şahud da konferans hakkında olumlu görüşler paylaştı. Şahud bu toplantıyı “gerçek zafer günü” olarak tanımladı. Suriye halkının tüm bileşenlerinin temsil edildiğini belirtti. Kadın ve erkeklerin birlikte katılım sağladığına işaret etti. Bugünün Suriye halkı için uzun zamandır beklenen bir an olduğunu ifade etti.

Konferans programına göre katılımcılar çeşitli konularda çalıştaylar düzenleyecek. Geçiş dönemi adaleti ve yeni bir anayasanın yapısı ele alınacak. Kurumların reformu ve inşası konuları tartışılacak. Kişisel özgürlükler ve sivil toplumun........

© Medyascope