Hip-hop neden hâlâ kendi #MeToo hareketini yaratmakta zorlanıyor?
Amerikalı rapçi ve yapımcı Sean “Diddy” Combs, beş farklı suçlamayla yargılandığı federal davada “fuhuş amacıyla insan taşıma” suçundan hüküm giydi. Ancak “seks ticareti” ve “haraç için komplo kurma” gibi daha ağır suçlamalardan beraat etti. Peki hip-hop neden hâlâ kendi #MeToo hareketini yaratmakta zorlanıyor? Petek Uğur Türkçeleştirdi.
2010’un bir gününde, Sean “Diddy” Combs, Beverly Hills’teki evinin mutfağında asistanı Capricorn Clark ile birlikteydi. Asistanına “Sana bir şey göstereceğim” dedi ve kız arkadaşı Casandra Ventura’yı da yanlarına çağırdı.
Ventura’ya dönerek ona emirler vermeye başladı:
“Otur. Kalk. Dön. Şuraya yürü. Şunu bana ver. Şimdi geri git.”
Kız arkadaşı onun her dediğini harfiyen yerine getirdi.
Combs ddaha sonra asistanına döndü, “Gördün mü?” dedi. “Sen bunu yapmasın. İşte bu yüzden de benim gibi bir erkeğin yok.”
Clark’ın Combs’un son sekiz haftalık davasında verdiği ifadede paylaştığı bu olay, Combs ve Ventura’nın ilişkin dinamiğine ve kapalı kapılar ardında neler yaşandığına dair bir fikir veriyor.
R&B şarkıcısı olan ve daha önce Combs’un plak şirketine bağlı olarak çalışan Ventura (sahne adıyla Cassie), Diddy lakaplı müzik yapımcısı Sean Combs ile uzun süreli ilişkileri boyunca yaşadığı şiddeti anlattı. Ventura, kendisinden 17 yaş büyük olan Combs’un hayatını tamamen kontrol ettiğini, kendisini dövdüğünü, şantaj yaptığını ve eskortlarla uyuşturucu etkisi altında cinsel ilişkilere zorladığını iddia etti.
Davanın merkezinde ise Combs’un partnerlerini “freak-off” olarak bilinen cinsel performanslara zorladığı iddiası yer aldı. Bu “performanslar” genellikle Combs’un personeli tarafından organize ediliyor, kayda alınıyor ve Combs tarafından yönlendiriliyordu.
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Geçtiğimiz hafta jüri, Combs’u fuhuş amacıyla insan taşımaktan iki ayrı suçtan suçlu buldu. Ancak Combs, çete kurma ve insan kaçakçılığı gibi daha ağır suçlamalardan beraat etti.
Kararın açıklanmasının ardından Ventura’nın avukatı Doug Wigdor, onun cesaretle öne çıkarak “çevremizdeki güçlü erkeklerin yıllardır cezasız kalan suistimallerine dikkat çektiğini” söyledi.
Ancak şimdi, cinsel şiddet mağdurları, hak savunucuları ve müzik sektörünün içinden isimler şu soruyu soruyor: Combs’un hesap vermesi neden bu kadar uzun sürdü?
Yaklaşık on yıl önce başlayan ve Hollywood’da cinsel istismarı ifşa eden MeToo hareketi ışığında bir başka soru daha gündemde: Müzik sektörünün, özellikle de hip-hop dünyasının, artık kendi MeToo hareketine ihtiyacı yok mu?
Eskiden tamamen kadınlardan RapperChicks isimli bir grubun üyesi olan rapçi Cristalle, BBC’ye verdiği demeçte, bu dava ile ilgili, “Diddy davası yalnızca bizim zaten bildiğimiz şeyleri gözler önüne serdi” diyor ve müzik endüstrisinde güçlü isimlerin hesap vermesinin ne kadar zor olduğuna dikkat çekiyor.
Bowen, 2022’de sektördeki kadın düşmanlığını ele alan bir kitap yazdı. Alt başlığı şöyle: “Kadın Düşmanlığı Kültüründe Hip-Hop ve İlişkiler Arasında Yol Almak.” Bowen kitabında, “Plak şirketlerinde ya da ekiplerde yer alan ‘tek kadın’ olmak, sizi en iyi ihtimalle aşağılayıcı sözlere maruz bırakıyor. En kötü ihtimalle ise bir şekilde istismar ediliyorsunuz. İşin içine para girdiğinde işler karmaşıklaşıyor. Sus payları, sekteye uğrayan kariyerler ve hayatta kalanlara nasıl davranıldığını hepimiz görüyoruz… Bu çok zor bir süreç” diyor.
BBC’ye konuşan kampanyacılar ve sektör çalışanları ise cinsel taciz ve istismarın yalnızca hip-hop’a özgü olmadığını, müzik sektörünün tüm türlerinde yaygın olduğunu söylüyor. Sektörde bir “sessizlik kültürü” olduğunu belirten kaynaklar, faillerin korunduğunu, mağdurların ise kara listeye alınma, dava edilme ya da işten çıkarılma riskiyle karşı karşıya kaldığını belirtiyor.
ABD merkezli Sound Off Coalition’ın kurucularından akademisyen ve aktivist Caroline Heldman da bu görüşü paylaşıyor. Müzik endüstrisinde cinsel şiddeti sonlandırmayı hedefleyen koalisyonun kurucusu Heldman, “Erkekler tarafından istismar edilen kadın sanatçılara karşı tehdit yoluyla sektörden dışlanmaları sağlanıyor” diyor.
Heldman’a göre müzik endüstrisi, müzisyenlerden prodüktörlere, yöneticilerden perde arkasındaki isimlere kadar failleri sorumluluktan koruyan bir “kılavuzla” hareket ediyor.
Yasal olarak ticari sırları korumak için kullanılan gizlilik anlaşmalarının (NDA) ise, istismar vakalarında suistimal edildiği ve sessizlik kültürünü beslediği öne sürülüyor.
New York merkezli avukat Arick Fudali, “Bu durum, mağdurlar için son derece zor bir karar anlamına geliyor” diyor. Fudali’nin müvekkillerinden biri olan şarkıcı Dawn Richard, federal davada Combs aleyhine ifade verdi ve halen devam eden bir davası bulunuyor.
Fudali, bazı müvekkillerinin gizli bir anlaşmayı kabul etmeyip kamuya açık bir dava açmayı tercih ettiğini belirtiyor: “Bunu........
© Medyascope
