Bir Lider, Mahatma Gandhi – Suat Umutlu Yazdı
O,
“Hindistan Hintlilerindir…” diyerek yıllar boyu derin sessizliğe gömülen kitleleri harekete geçiren, Hindistan halkının “bapu”‘su yani babası Mohandas Karamçand Gandhi…Biz Mahatma Gandi diyoruz,
Hindistan ‘ın siyasi ve ruhani lideri ve
bir avukat… İngiliz meslektaşları ile aynı statüde olmasına rağmen ten rengi sebebiyle ikinci sınıf muamelesi görünce karşı çıkıyor ve bu çıkış Hindistan’da İngiliz yönetimine karşı bir direnişi de başlatıyor.
*
O,hem Hindu hem de Müslümanları bir araya getiren önemli birisi, halkın huzurlu olması ise en önemli çabalarındandı.
Biliyor musunuz, bizim liderimiz Mustafa Kemal Atatürk ile de çağdaş (1869-1948) … Üstelik Türkiye` deki siyasi ve sosyal gelişmeleri de yakından takip etmiş…
Keza Almanya’da ki benzer olaylar nedeniyle Adolf Hitler’e de mektup yazarak katliamların “canavarca” olduğunu bile vurgulamış…
*
O’nun, sömürgeciliğe,haksızlığa, yolsuzluğa karşı mücadele ettiğini,şiddete karşı şiddetsiz bir direniş hareketiyle de sevginin, saygının, adaletin ve özgürlüğün değerini tüm dünyaya gösterdiğini , neticede ise
Sessiz Direnişin sembolü olduğunu görüyoruz…
Gerçekten;
O, İnandığı yolla ülkesinin kaderini değiştiren birisi…
O sessiz direniş ,Hindistan’a özgürlük getirmiş…
Değerli okurlar,
“Gandhi Mücadelesi/Etkisi” hakkında ne düşünüyorsunuz, sormak istiyorum.
*
Gandhi, kendi halkının dışında dünya insanı içinde direnişini sürdüren bir kişilik…
” Her insanın hayatından dersler çıkarması gerekir…” diyor ve kendisinin çıkardığı yedi günahı/dersi açıklıyor;
-Çalışma olmadan servet,
-Vicdan/bilinç olmadan haz;
-Karakter olmadan bilgi;0’na göre birey,bilgisini ahlak ve edep anlayışının verildiği bir sistem dahilinde geliştirirse insanlara faydalı olabilir.
-Ahlak olmadan ticaret;Mahatma Gandhi ticaret, tıpkı arkadaşlık gibi saygı,dürüstlük ve güven temelinde oluşması gerektiği düşüncesinden hareketle ticaretin de ahlaklı olanının insanı huzura erdireceğini öngörmektedir.
-İnsanlik olmadan bilim;Nahatma Gandhi, bilimin varlık sebebinin insanların huzuru ve refahı olduğu savını benimsemektedir. O, bilim insanlarının insanlık ve vicdan anlayışından yoksun oldukları sürece, hüsrana uğrayacaklarını düşünmektedir.
-Özveri olmadan din,
-İlke olmadan siyasetin, ki burada “Mahatma Gandhi, dürüst idarecilerin ilkelerinin halka,vatana, dünyaya hayırlı olması görüşünde olmuştur, ki buna göre Gandhi’ de vatanını ve halkını iyi tanıyan bir siyasetçi sayılabilir.” diyelim ve O’nun , insanı günaha götüren bu unsurlara inandığını, bunlardan da uzak durulması gerektiğini savunduğunu belirterek soralım;
Bizler de hayatımızdan bazı dersler çıkarmış olmalıyız, öyle değil mi?
*
Mahatma Gandhi’nin, ülkesi için çıktığı yolda benimsediği ilkeleri arasında ilk sırada olan ise doğruluk, gerçeklik… Ömrünü Satya’yı (hakikat-doğru) bulmaya adayan Gandhi, kendi hatalarından yola çıkarak deneyimler kazandığını düşünmüş ve inançlarını “Doğruluk Tanrı’dır…” ifadesiyle de özetlemiştir.
O, sessiz mücadeleyi kabul ile bir ilki başaran lider olmuş,
“Pasif Direniş…” Mahatma Gandhi için mücadele pasif direnişle aynı doğrultudadır. Hayatta kalmak ve insanca yaşamak için mücadele yolunda tercihini pasif direnişten yana yapan Gandhi, bu düşünceyi ciddi anlamda siyaset boyutunda ilk uygulayan lider konumundadır.
Hinduizm’in en göze çarpan prensiplerinden biri et yememekmiş, öyle davranmış…Sade bir yaşam tarzını benimsemiş ve dünyevi zevklerden uzak kalmayı tercih etmiş.
Hinduizm’e mensup olan Mahatma Gandhi, Budizm’i, Hristiyanlığı ve İslamiyet’i kutsal kitaplarından öğrenmiş: bütün dinlerin eșit olduğuna inanarak hepsine saygı duymuştur.
*
Mahatma Gandi’nin sessiz direnişi hakkında ;
İngiliz yönetiminin zulmü konusunda halkı bilgilendirmek; İngiliz hükûmetiyle teması kesmek,
kamuda çalışanların istifasını sağlamak;
hükümetin tekelinde olan tuz imalatında halkın doğrudan satış ve imalatını teşvik etmek;
içkiden halkı menetmek;
ağır toprak vergisini vermemeye halkı kışkırtmak;
İngiliz malları ve yabancı........
© Medya Siyaset
