Nâzım’ın mahallesinde Nâzım anıtı olsa
“Hayrola, bu gece rüyanda yine Nâzım’ı mı gördün?” diye takıldı, Vladimir İvanoviç.
“Hadi gel, bir gidip bakalım, hem biraz gezmiş oluruz,” dedim.
***
Nâzım’ı anmadan olur mu hiç?
Senelerden beri Moskova’da geleneksel olarak Nâzım’ı anma etkinlikleri olur. Ve ben bunların hiçbirini kaçırmadım.
Yine bu sene, ölümünün 62. yılında Nâzım adına yakışır etkinliklerle anıldı.
Bir gün öncesinde, 2 Haziran akşamı, etkinlikler kapsamında sanatçı Cem Adrian’ın icra ettiği güzel bir konser vardı. Çok değerli bir etkinlikti. Emeği geçenlerin hepsine teşekkürler.
Nazım, 3 Haziran’da T.C. Moskova Büyükelçiliği’nin himayesinde, Rus Türk İş İnsanları Birliği (RTİB) ve Moskova Nâzım Hikmet Vakfı’nın işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte Novodeviçi Mezarlığı’ndaki kabri başında törenle anıldı.
Törende T.C. Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç, sanatçı Zülfü Livaneli, Rus Türk İş İnsanları Birliği Başkanı A. Erdem Acay ve Moskova Nâzım Hikmet Vakfı Başkanı Ali Galip Savaşır birer konuşma yaptılar.
Tören sonrasında şairin sevenleri mezarına kırmızı karanfiller bıraktı.
***
Ertesi sabah erkenden Vladimir İvanoviç’in kapısına dayanmıştım.
Zihnimi kurcalayan, gerçekleşmesini çok arzu ettiğim bir proje var: Nâzım’ın mahallesinde onun bir heykelinin dikilmesi.
Vladimir İvanoviç’le heykelin dikilmesinin uygun olacağını düşündüğümüz yere doğru yürümeye başladık.
Aslında bu, yeni bir konu değil, benden önce de pek çok kişinin dile getirdiği bir şey, ama sanırım birileri tam sahiplenip, peşini kovalamadığı için bir türlü hayata geçirilemedi.
Arkadaşım, Medya Günlüğü yazarı, gazeteci Fuad Safarov, 2 sene önce yazmıştı, “Moskova’ya Nâzım anıtı yakışır” yazısında.
Rus siyaset bilimci ve Rus-Türk Toplumsal Forumu Genel Sekreteri Sergey Markov, Nâzım Hikmet için Moskova’da bir anıt yapılması fikrine destek veriyordu.
Markov, Medya Günlüğü’ne yaptığı açıklamada, “Hikmet, Rusya-Türkiye ilişkilerinde önemli bir kültür köprüsü. Hepimizin ortak değeri. Sovyet döneminin de ünlü şairlerinden… Burada bir anıt yapılması fikrine çok olumlu bakıyorum. Bu anıt, ikili ilişkilere de zenginlik katar. Moskova’ya Nâzım Hikmet anıtı yakışır” demişti.
Daha önce Medya Günlüğü’ne konuşan çok sayıda Rus ve Türk siyasi de anıt fikrine destek vermişti.
Örneğin Moskova Kent Meclisi (Mosgorduma) Başkanı Aleksey Şapoşnikov, şair Nâzım Hikmet’in Rusya’nın başkentinde bir anıtının yapılması ile ilgili talep gelmesi halinde değerlendireceklerini söylemişti.
Şapoşnikov; “Moskova’da şairin anıtının yapılması ile ilgili olarak şimdiye kadar bize Türkiye’den........
© Medya Günlüğü
