menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İsrail-Orta Asya ülkeleri stratejik iş birliği

12 0
18.06.2025

“İran savaşı vadedilmiş topraklar meselesi değil (Tanrı kimseye taş toprak vaad etmez, söz de vermez, o işin masalı) Kuzey İran’ın Azerbaycan’a katılması. Büyük Azerbaycan’ın (büyük Hazar) kurulması, Ermenistan’ın küçültülerek! Orta Asya Türk devletlerinin İsrail ile direkt olarak Ege’ye, Karadeniz’e, Akdeniz’e, kısacası batıya sorunsuz ulaşması için gereklidir. Orta Doğu’da, İngiltere’nin, Amerika’nın, Fransa’nın, Belçika’nın, Hollanda’nın, İsveç’in hükmünün sona ermesi, Arap’ın dizginlenmesi ve dahi tüm ticaretin doğru insanların eline geçmesi için İran savaşı önemlidir. Din meselesi değil, 822’den bugüne kaybedilmiş umutların, inancın geri kazanılmasının, güneşin yeniden doğudan doğmasının yollarından sadece biridir. İsrail-Kazakistan-Azerbaycan- Türkmenistan-Tacikistan… Onlar bir…. Türkiye bu ittifakta yok…. Kısaca yazdık, umarım olaya buradan bakan birileri vardır…”

Bir dostum, Musevi bir arkadaşının yukarıdaki paylaşımını bana iletti. Musevi yurttaşımızın yazdıkları beni İsrail’in Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerine eğilmeye yöneltti. 14 Nisan tarihinde bu köşede yer alan “AB-Orta Asya stratejik ortaklığı” başlıklı yazımda, Türk Cumhuriyetlerinin Avrupa Birliği için stratejik önemine işaret etmiştim. Musevi yurttaşımızın paylaşımından görüleceği üzere, bu ülkeler İsrail açısından da stratejik bir öneme haiz. Avrupa Birliği gibi İsrail de Orta Asya ülkelerinin stratejik öneminin, doğal zenginliklerinin farkında. Bu durumdan istifade etme çabasında. AB de, İsrail de, Orta Asya ülkeleriyle ilişkilerini derinleştirme, zenginleştirme peşinde.

İsrail’in etkinlik alanını genişletmeye çalıştığı coğrafyalardan birinin Orta Asya olduğu görülüyor. Bölge güçlü bir tarihi Yahudi topluluğuna ev sahipliği yapıyor. İsrail için tehdit olan İran ve Afganistan ile çevreleniyorlar. Rusya ve Çin ile birlikte Batı’nın çekişme sahası hâline gelen Orta Asya, İsrail için pek çok ekonomik ve siyasi getiri vadediyor.

İsrail’in Orta Asya’daki ülkeleri etkilemek, onlara nüfuz etmek ve onlarla stratejik ortaklıklar kurmak için ekonomik, politik, askeri, ve güvenlik konularında avantajlarını öne çıkaran kapsamlı stratejiler ortaya koyduğu görülüyor.

Hâlihazırda Azerbaycan ile özellikle askerî alanda yakın ilişkilere sahip İsrail’in, Orta Asya ile bağlarını geliştirme çabalarının nedenleri arasında şunlar belirtilebilir:.

-Yeni enerji kaynaklarına ve değerli madenlere erişim İsrail’in amaçlarından biri. Orta Asya önemli petrol ve gaz rezervlerine sahip. Ayrıca, önemli miktarda uranyum, altın ve gümüş rezervleri mevcut. Orta Asya ülkeleriyle kurulacak iyi ilişkiler İsrail’e bu enerji kaynaklarına erişim imkanı sağlayacak.

-Arap ve diğer İslam ülkelerinin bölgedeki etkisini kırmak, dengelemek bir diğer amaç olarak görülüyor. İsrail bu ülkelerin Orta Asya ülkeleriyle olan........

© Medya Günlüğü