menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

AB Türkiye’nin stratejik hedefi…

7 0
18.03.2025

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Konseyi Dönem Başkanı Polonya’nın Başbakanı Donald Tusk ile Külliye’de geçen hafta düzenledikleri basın toplantısında, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusuna değinerek,“Türkiye olarak AB üyeliğinin stratejik hedeflerimizden biri olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz” dedi.

Erdoğan “Avrupa Birliği güç ve irtifa kaybının önüne geçmek, hatta tersine çevirmek istiyorsa bunu ancak Türkiye’nin tam üyeliğiyle başarabilir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı kimi zaman yaptığı konuşmalarda, “Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik hedefi Türkiye’nin stratejik hedefidir ve bu yönde gayretlerimiz kesintisizdir” der. Bu kez de görüşünü tekrarladığı gözleniyor.

AB’ye üyelik her dönemde Türkiye’nin stratejik hedefi olmuştur ve bu hedef doğrultusunda adımlar atmıştır. Öte yandan, giderek uzayan üyelik sürecine karşı kamuoyumuzda haklı bir güvensizlik ve umutsuzluk mevcuttur.

Erdoğan’ın son dönemde verdiği demeçlerden, Türkiye’nin üyelik müzakerelerini canlandırılmasını beklediği görülüyor. Ankara, AB’nin de stratejik ve vizyoner tutum benimsemesi gerektiğini düşünüyor. Avrupa güvenliğinin sadece birliğe üye ülkelerin meselesi olmadığını savunan Ankara, Avrupa güvenliğine dair tüm adımların Türkiye’yle birlikte planlanmasının, Avrupa’nın yeni güvenlik mimarisinde Ankara’nın da söz sahibi olması gerektiği görüşünde.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler, son yıllarda özellikle güvenlik ve savunma politikaları çerçevesinde yeni bir boyut kazanıyor. ABD Başkanı Trump’ın NATO’ya ilişkin belirsizlik yaratan beyanları ve Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarına yönelik eleştirileri, Ankara’nın güvenlik konularındaki duyarlılığını artırdığı görülüyor. Erdoğan’ın, Türkiye’nin NATO içindeki stratejik öneminden söz eden, Avrupa’nın savunma kapasitesinin yetersizliğini dile getiren açıklamaları da bu çerçevede değerlendirilmeli.

Avrupa güvenliği açısından stratejik öneme haiz Türkiye’nin, AB ile çeşitli konulardaki farklı yaklaşımları ilişkilerin daha sağlam zeminde yürümesini güçleştiriyor. Doğu Akdeniz, Suriye’deki gelişmeler ve göçmenler gibi konular Türkiye-AB ilişkilerinin güvenlik boyutunu daha duyarlı konuma getiriyor. Trump’ın Avrupa’ya yönelik tutumunun da Türkiye-AB ilişkilerini önümüzdeki süreçte nasıl etkileyebileceği sorusunu akla getiriyor.

Başta Almanya, AB’nin önde gelen ülkelerinin genel yaklaşımı, AB üyeliğine sıcak bakmadıkları ve bugüne kadar yeterli ölçüde iş birliği yapmadıkları Türkiye ile iş birliğinin daha güçlendirilmesi yönünde. Türkiye’nin bölgesindeki stratejik öneminin daha arttığını kabul eden bu ülkelerin, Ankara ile dış politika, güvenlik ve ekonomi alanlarında iş birliğini daha geliştirmeyi hedefledikleri........

© Medya Günlüğü