Beyaz Saray’ın düşman kardeşleri
Steve Bannon’un Musk’ın yasadışı göçmen olarak soruşturulmasını talep etmesi ya da Musk’ın Trump’a sert çıkması ne kadar da keyifli.
Peki bu ayrılık, şişirilmiş egoların çatışmasından daha fazlası mı? Normalde ABD siyasetini çok iyi gözlemleyen Financial Times’tan Edward Luce, bunun Trump’ın “Büyük Güzel Yasa”sıyla ilgisi olmadığını savunuyor. Musk, bu bütçeyi ABD hükümetinin bütçe açığını büyük ölçüde artıracağı için “iğrenç bir hilkat garibesi” olarak nitelendirdi.
Luce’a göre, “bu adamların davranışlarını anlamak için mali felsefe değil, psikoloji daha uygun bir mercek.” Ben o kadar emin değilim. New York Times’a göre, ayrılık aslında Trump’ın NASA’nın başına Jared Isaacman’ı aday göstermekten vazgeçme kararıyla hızlanmış gibi görünüyor. Isaacman, Musk’ın milyarder arkadaşlarından biri ve
Starlink uzay şirketi NASA’nın sözleşmelerine büyük ölçüde bağımlı.
Dolayısıyla Musk’ın maddi çıkarları söz konusuydu. Ancak Trump’ın kararı, çatışmanın gerçek nedeninden çok, Musk’ın Beyaz Saray üzerindeki etkisinin azalmasının bir belirtisi gibi görünüyor.
Bütçe konusundaki bölünmeler, Trump koalisyonu içindeki daha derin gerilimleri ortaya koyuyor. Tarihçi Matthew Karp, tasarıyı şöyle özetliyor: “Şirketlere ve zenginlere büyük hediyeler, çalışan çoğunluğa sembolik hediyeler ve yoksullara acımasız kesintiler, hepsi borç patlamasıyla ödenecek ve vatanseverlik söylemleriyle örtülecek.” Karp’ın altını çizdiği gibi, bu Ronald Reagan’dan bu yana........
© marksist.org
