ENERJİ GÜVENLİĞİ VE DÜNYA SİYASETİ-5
Değerli okurlarım, “enerji Güvenliği ve Dünya Siyaseti” adlı yazı dizisinin 5.’ni ele alıyorum. Hepimizin malumudur, ABD, Fransa, İngiltere ve İtalya gibi batılı ülkeler güya enerji güvenliği gerekçesiyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine çok boyutlu politikalar geliştirmişlerdir. Sözü edilen ülkelerin İsrail’e verdikleri desteği de büyük ölçüde değerlendirmem mümkündür. Batı dünyası biliyor ki Batı desteği olmadan varlığını sürdürmesi mümkün olmayan İsrail üzerinden Arap İsrail sorununu canlı tutarak Arap dünyasını kontrol etme imkânı bulmuştur.
Enerji tüketimi açısından ülkeleri üç başlık altında değerlendirilmesi mümkündür. Birinci grupta; uluslararası petrol şirketlerine sahip sanayileşmiş ve gelişmiş ülkeler; ikinci grupta enerjide başka ülkelere bağımlı gelişmiş ülkeler ve üçüncü grupta ise petrol ithal eden üçüncü dünya ülkeleri olarak tarif edilir.
ABD’nın enerji politikaları Birinci Dünya Savaşı sırasında petrolün stratejik önemi anlaşılınca değişmeye başlamış ve savaş sonrası enerji kaynaklarına dışa açılım politikası benimsenmiştir. Gerek ABD olsun ve gerekse Batılı ülkeler olsun İsrail Üzerinden Arap-İsrail sorunun canlı tutarak, Batı enerji akışını ve Ortadoğu Bölgesini kontrol altında tutmuştur.
Aslında petrolün bir siyasi güç olarak kullanılması düşüncesi ilk olarak 1960 yılında OPEC’in kurulması ile ortaya çıktığını........
© Mardin Life
