Sığırlarda Emriyo Transferi İçin Daha Ne Bekliyoruz ?
Bu yazının esas amacı, kişi başı et ve süt tüketiminde Dünya'nın çok gerisinde kalan ülke insanının beyin ve beden gelişimi için elzem olan hayvansal protein ihtiyacının tez zamanda karşılanarak sağlıklı nesillerin oluşmasını sağlamayı hedefler.
Bir diğer amacıda, et ve süt üretimi yapan yetiştiricilerimizin Dünya'da, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde on milyonlarca büyük baş hayvanda uygulanan emriyo transferinin Türkiye'de uygulanması için dikkatlerini çekmek, ihtiyaç duyduğu çok yüksek verimli safkan damızlık ve besilik hayvanı en az zamanda temin etmesi için yetkililerden; embriyo transferi metodunun talepte bulunmalarını ve de kamuoyunun dikkatini çekerek " hâ demek ki et ve süt ürünleri miktarını kısa sürede artıran başka bir yollar da varmış" demesini amaçlamaktadır.
Türkiye, kişi başı kırmızı et tüketimi Dünya ortalaması olan 18,1 kg'ın altında 16,6 kg'dır. Kişi başı ABD 66,7 kg, AB ise 38,1 kg kırmızı et tüketir. Sahi siz, bol bol et, süt, balık tüketmeyen gelişmiş bir ülke duydunuz mu ?
Türkiye, 2 milyon 106 bin ton olan kırmızı et üretiminin % 71'ini sığırdan, % 25'ini de koyundan, digerlerinide keçi ve mandadan elde eder.
Sütte de durumumuz daha da vahim; yoğurt, peynir vs dahil kişi başı yıllık süt tüketimimiz 56 litre olup, Dünya 137 ncisiyiz. İlk 3 ülke Finlandiya 361 litre, İskoç 355 litre, Hollanda 320 litre olup, 5.ci ülke 315 litreyle Yunanistan, Pakistan ise 159 litreyle Dünya 47'ncisidir.
Türkiye, yılda ürettiği 22 milyon 487 bin litre sütün, % 93'ünü inekten, % 4'ünü koyundan, % 2,1'ini keçiden %0,3'ünüde mandadan elde eder.
Türkiye ürettiği kırmızı etin % 71'ini, sütünde % 93,6'sını sığırlardan elde ettiği için emriyo transferinin de ana materyali de elbette sığır olacaktır.
Türkiye, 16 milyon 824 bin olan mevcut sığır varlığının % 48,5'i kültür yani saf ırk (8 milyon yetmiş bin), D'ü değişik kan oranlarında melez (7 milyon 303 bin), %6,5........
© Maraş Gündem
