Keklik Kene Yer mi? Yemez mi?
Keklik kene yer mi yemez mi tartışması popüler bir konu, av mevsimi başladığında ve helede öldürücü Kırım Kongo Kanamalı Ateş Hastalığı (KKKA) görüldüğü basınımızda yer aldığında, kene mücadelesinde sanki en etkin yolun doğaya keklik bırakma veya bir kekliğin ömür boyu bilmem ne kadar kene yiyebileceğı için keklik avının yasaklanması gibi karşılıklı atışmaya varan tartışmalar Ülkemizde hiç eksik olmaz. İşin garibi ikna olanda olmaz.
Veteriner olmam münasebetiyle yer yer bu konu banada sorulur. Avcı olmamamın ayrı dezavantajıyla yer mi yemez mi bilgisine net cevap vermekten hep imtina gösterdim. Çünkü avcı olsaydım; en azından avladığım kekliğin ön mide ve taşlığına kene var mı yok mu diye bakardım. Ancak, basın, sosyal medya ve biyoloji bilgilerim ışığında konunun gerçekten araştırmaya, kafa yormaya değer bir konu olduğunun farkına vardım. Bu konuya keklik ve kene biyolojisi yani yaşamları hakkında kısa bir izahtan sonra tekrar döneceğim
Adına çeşit çeşit türküler yakılan, yüz yıllardır; güzelliğiyle, sesiyle ve etiyle Anadolu insanın dikkatini üzerine çeken keklik, sülünğiller familyasından bir kuştur. Kınalı keklik, çil kekliği, Urfa kekliği ve kırmızı başlı keklik olmak üzere çeşitleri vardır. Genelde sürüler halinde yaşayan keklikler, çok süratli koşmasıyla bilinirler.
Resim-1- Kınalı Keklik
Kekliklerin ana besin kaynağı; buğday ve buğdayğiller tohumu, bitkisel ot tohumları, ot, keklik otu, bitki kökü, böcek, böcek larvalarıdır (kurtçuk).
Resim-2- Kum Kekliği
Görüldüğü gibi keneler, kekliklerin ana besin kaynağı değildir. Doğrudan kenelerle beslenen hayvan değildir. Ancak, bulurlarsa........
© Maraş Gündem
