menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Göksun'da modern hayvancılık işletmelerinin gelişim tarihi

11 1
04.06.2025

Gerek insan ve hayvan, gereksede bitkilerden, genetik potansiyeline uygun en iyi verimi almanın yolu, onları uygun çevrede, uygun bakım ve beslenmelerini yapmakla mümkündür. Esasen bir canlı üçlü saç ayağı gibi üç uygunlar üzerinde varlığı devam ettirir. Bunlar, canlının genetik yapısı (ırk) yani potansiyeli, iyi bakım ve besleme ve nihayet, canlının hayatını devam ettirdiği çevre yani, ısı, nem, ışık ve iklim faktörleridir.

Genetik potansiyeli yüksek süt veya et verimine uygun bir hayvan, sevdiği çevre şartlarında da olsa uygun besleme proğramı yapılmamışsa saç ayağının biri eksilmiş dolayısıyla ondan verim kabiliyeti olduğu halde beklenen verimi almak mümkün değildir. Yine hakezâ, genetik potansiyeli süt, et, yapağı gibi verimi uygun olmayan bir hayvan istediği kadar iyi beslensin sevdiği çevre ortamında bulunsun, o hayvanın verimi genleriyle sınırlı az kabiliyet taşıdığından, yüksek verim potansiyelli hayvana göre daha az verim verecektir.

Şunu demeye çalışıyorum; süt üretimi yapacak olan bir yetiştirici önce sütçü bir hayvan seçecek. Seçtiği bu hayvan yetiştiriciliğini yaptığı iklime ve ahır şartlarına uyum sağlayacak ve nihayetinde iyi besleme programıyla beslenecek ki verim alabilsin.

Yani; gen (ırk) bakım-besleme ve çevre üçlüsü bir biriyle uyumlu olursa; o hayvan diğerlerine göre bir ömürde daha çok buzağı, kuzu gibi döl, süt ve et verir.

Mesela, Denizli Horozunu yaşam hinderlandından (alan) alıp başka bir bölgeye götürdüğünüzde, isteğiniz kadar iyi bakim besleme yapılsın o hayvan yeni yerinde o güzelim uzun soluklu ötüşünü gerçekleştiremez.

Çok eskilerde Anadolu insanı, taş veya kerpiçden kargir, ahşap tek katlı evlerde barınıyor, yaşam alanını........

© Maraş Gündem