menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Göksun'da elma yetiştiriciliği tarihine bir bakış

9 0
13.06.2025

Anavatanı; Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya olan ve buralardan Dünya'ya yayılan elma, Dünya'da Milat Öncesinden beri bilinmektedir. Dünya meyve üretiminin % 12'sini oluşturan elma, muzdan sonra en çok üretilen meyva türüdür.

Türkiye, 2,5 milyon ton elma üretimiyle 41 milyon tonluk Dünya üretiminde, Çin, AB, ABD'den sonra üretimde 4'ncü sırada yer almaktadır. Bazı yıllar Dünya 3'cülüğüne çıktığı da görülmektedir.

Elma sağlık açısından da, çok sayıda vitamin ve mineral maddeyi yapısında bulundurur. C, A, K, E ve B grup (1,2,3,5,6 ve 9) vitaminlerini içerir. Özellikle besinlerle alınması gereken C vitamini sayesinde elma, yorgunluğu azaltır, sinir sisteminin düzgün çalışmasını sağlar, demir emilmesini artırır. Mineraller açısından da, kalsiyum, demir, fluor potasyum, sodyum, manganez, çinko, bakır, fosfor, kükürt, bor ve tanen bulunduran elma mükemmel bir besin kaynağdır.

Elma bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde;

- Yaşlanmayı önler

- Parkinson ve Alzheimer gibi beyin hastalıklarına karşı korur

- Kansere yakalanma riskini azaltır

- Kalp damar hastalıkları, diyabet ve obezite oluşumunu engeller

- Barsak sağlığını destekler, tok tutar

- Hücreleri korur, enerji verir

- Vücuda gerekli suyu sağlar

- Vücutta ki iltihabı azaltır

Kişi başı Dünya'da en çok elma 53 kg ile Avusturya'da tüketilir. Türkiye kişi başı 26 kg ile listenin 7 nci sırasındadır.

Türkiye'de En çok elma üreten illerimiz sırasıyle, Niğde, Isparta, Karaman, Denizli, Antalya, Kayseri olup Kahramanmaraş'ımız 60 bin ton üretimiyle 10 ncu sıradadır. İlimizin bu 60 tonluk üretiminin 45 bin tonunu yani u'ini yalnız başına Göksun ilçesi karşılar. Bu demek oluyor ki; Bölgesinde 1nci olan Göksun, Türkiye elma üretiminde de 15 nci sırada çok önemli bir yer ve konuma sahiptir.

Sadece bu mu ? Elma, soğuk ama korunaklı yeri seven bir meyvedir. Elma ağaçları tam güneşi ve çiçeklerine zarar verebilecek geç donlara eğilimi olmayan korumalı, halk tabiriyle duldalık alanı sever. Bu ise, genelde engebeli arazide yetiştirilen Göksun elmasına önemli avantaj sağlar. Göksun elmasını meşhur eden ikinci önemli faktörse; bir yayla memleketi olan Göksun'umuzda gece ile gündüz arası ciddi ısı farkının, gündüz yüksek ışık yoğunluğu olması nedeniyle elmaya koyu renk veren ANESTESİON oluşumunu artırması, Göksun Elmasını renk ve aroma farkıyla Türkiye'de aranan çok özel bir elma yapmaktadır.

Göksun 60 öncesi yıllarda, Çardak, Ericek ve Kamışçık'da kısmen daha çok, Korkmaz, Küçüksu, Karahmet, Kalesalyan, Saraycık, Yantepe,........

© Maraş Gündem