Göksun arıcılığına maziden bir bakış
Türkiye gerek İklim çeşitliliği gerekse bunun verdiği flora zenginliği avantajıyla bölgesinde ve Dünya'da arıcılıkda çok önemli bir konuma sahiptir. Nitekim yaklaşık 9 milyon adet kovan mevcuduyla Türkiye Çin'den sonra Dünya'da 2 nci, 100 bin ton bal üretimiyle de Çin ve Arjantin'den sonra Dünya 3 ncüsü bir ülkedir.
Türkiye'miz 98 bin işletmesiyle yıllık 45 milyon dolarlık başta ABD, Almanya ve Kanada olmak üzere bal İhracatı gerçekleştirmektedir.
Aslına bakılırsa, Türkiye'nin yukarıda belirtilen İklim ve flora avantajı iyi değerlendirilmediği için arıcılık tarımsal faaliyetler içinde tali bir sektörden, sektörel konuma geçememiş, var olan potansiyeli değerlendirilemeyişi milli ekonomimiz açısından da önemli bir kayıp oluşturmaktadır. Nitekim Dünya ortalaması kovan başı bal verimi 20,1 kğ İken Türkiye'de bu miktar ancak 10,7 kğ civarında seyretmektedir.
Bu acı gerçeğimiz genelde Türkiye, özelde Kahramanmaraş il geneli daha da özeli Göksun İlçemizde aynı sorunsallıkla karşı karşıyadır.
Ekonomisi düzgün gelişmiş ülkelerin yıllar öncesi planlayıp devreye koyduğu, bal ormanları, arı otelleri, mola yerleri gibi kavramlardan sadece, son yıllarda Ülkemizde görülen bal ormanları geç de olsa gelecek için ümitlenmemize sebep olmaktadır.
Türkiye, kişi başı ortalama yıllık 1.28 kg bal tüketimiyle Dünya 8 ncisidir. Türkiye'nin gerek üretim gerekse tüketimin artırılması için önemli bir gayretin içinde olması gerekir. Zira bal, probiyotik bir besin olup önemli antioksidanlardandır. Bağışıklığı güçlendirir, vücudu iltihaplardan korur, kalp sağlığ riskini azaltır, mide barsak sağlığına katkı sağlar ve nihayet bal hafızayı güçlendirir.
Göksun'umuz........
© Maraş Gündem
