menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Toplumsal Onay Üretmenin Karanlık Sanatının Derinliği

7 0
22.05.2025

Günümüzde küresel ve yerel elitler, halkın görüşünü şekillendirmek ve kararları kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmek için karmaşık ve sinsi yöntemler kullanıyor.

Bu yöntemler, görünürde demokratik katılım ve halkın rızası gibi sunulsa da, aslında kamuoyunu manipüle ederek istenen sonuçları elde etmeye yönelik ustaca kurgulanmış stratejilerden ibaret. İngiltere’deki iki örnek olay, karanlık sanatın nasıl işlediğini gözler önüne seriyor:

İklim Değişikliği Komitesi’nin vatandaş meclisleri ve The Times Suç ve Adalet Komisyonu’nun manipüle edilmiş kamuoyu yoklamaları.

İktidarın Gizli Mekanizmaları: Özgürlüklerin İncelikli Kısıtlanması

Bir etkinliğe davet edildiğinizi düşünün; önemli bir konuda görüşünüz alınacak ve size “sesinizi duyurma” fırsatı sunuluyor. Üstelik masraflarınız karşılanacak. Ancak davetin ardında, halkın gerçek görüşünü almak değil, onları belirli bir yöne yönlendirmek yatıyor. Edward Bernays’in 1947’de tanımladığı “rızanın mühendisliği” kavramı, sosyal bilimlerin bulgularına dayanan, uzmanlar tarafından planlanan ve uygulanan halkla ilişkiler faaliyetlerini anlattığı süreci; “propaganda iletişim modeli” olarak tanımlayarak, medya aracılığıyla elitlerin çıkarlarını destekleyen sistematik manipülasyon olduğunu söyleyebilir miyiz?

Bakın süreç nasıl işletilmiş…

İlk örneğimiz İngiltere’den… İngiltere’de İklim Değişikliği Komitesi (CCC), 2020’lerde karbon bütçesi kapsamında et ve süt ürünleri tüketiminin azaltılması, gazlı ısıtıcıların yasaklanması ve uçuş vergilerinin artırılması gibi radikal öneriler sundu. Komite, önerilerin halk tarafından desteklendiğini iddia etmek için 26 kişilik vatandaş paneli oluşturdu.

Panel üyeleri, uzmanların yönlendirmesiyle önce şüpheyle yaklaştıkları önerileri, zamanla kabul etti ve hatta bazı gıda........

© Küresel İfşa