Z kuşağı dili
Dil, bir toplumun değerlerini, inançlarını yani kültürünü yansıtan en önemli olgulardan biridir. Ancak günümüzde küreselleşme ve teknolojik gelişmeler gibi çeşitli faktörler nedeniyle birçok yabancı kelimenin dillere girmesi kaçınılmaz. Ancak önemli olan, bu değişim sürecinde dilin ve kültürün özgünlüğünü koruyabilmesi ve toplumların kendi kimliklerini, değerlerini ve miraslarını yansıtacak şekilde gelişebilmesidir.
Türk Dil Kurumu, çeşitli gelişmelerden yola çıkarak zaman zaman yabancı sözcüklere Türkçe karşılıklar bulup öneriler getirmiştir. Örneğin, “aklıselim” yerine “sağduyu”, “asparagas” yerine “uydurma”, “aktüel” yerine “güncel”, “aktivite” yerine “etkinlik” gibi kelimeler önerilmiş ve halk arasında kabul görmüştür.
Ancak, “ambalaj” yerine “sarmaç”, “cerrah” yerine “yarman”, “asansör” yerine “iner çıkar”, “akraba” yerine “yakındaş”, “mühendis” yerine “ölçmen”, “mikrofon” yerine “sesbüyütür”, “fren” yerine “durduraç”, “basketbol” yerine “sepet topu”, “voleybol” yerine “uçan top”, “first lady” yerine “başbayan”, “depozito” yerine “güvence akçesi” gibi bazı kelimeler toplum tarafından benimsenmemiş, hatta gülünç bulunmuştur.
★★★
1995-2010 yılları arasında doğan ve “Z kuşağı” olarak adlandırılan gençlerin, özellikle sosyal medya, internet ve kendi aralarındaki iletişimde yaygın olarak........
© Korkusuz
![](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/go.png)