Okumak nasıl iyileştirir?
Haftanın en az iki günü bu köşeden sizlerle kitap paylaşıyorum. Okuduklarım, öğrendiklerim ve paylaşmak istediklerimi yazıyorum. Bugün bu kitapların duygu ve düşünsel dünyamızı nasıl etkiledikleri, aslında bizi nasıl iyileştirebileceklerini anlatan bir çalışmayı anlatmak istedim. Kitabın adı ‘Bibliyoterapi: Kitap Okumanın İyileştirici Gücü’. Yazarı Bijal Shah.
Kitap terapisi ya da bibliyoterapi, günümüzdeki kütüphanelerden farklı olmayan kütüphaneler inşa etmiş eski Yunanlara kadar uzanıyor. Antik Yunanların dil, siyaset, eğitim, felsefe, bilim, edebiyat ve sanat alanlarındaki etkileri günümüzde de hissediliyor. Bu da onların öğrenmeye duydukları adanmışlığın ve bağlılığın bir kanıtı. Yunanlar aslında şiir, tiyatro ve roman da dahil olmak üzere, hepsi de terapötik edebiyatın temellerini oluşturan bir dizi edebi türün gelişmesinde öncü rol oynamış.
Örneğin büyük düşünür Aristoteles, trajedinin olay örgüsü, karakter ve dil aracılığıyla izleyicide duygu uyandırmayı amaçlayan ve nihayetinde katarsis sağlayan bir sanat biçimi olduğunu savunuyor.
16. Yüzyıl’da yaşamış Fransız yazar ve filozof Michel de Montaigne terapötük edebiyatın bir başka devi. Kendi hayatı üzerine dürüstçe ve zekice gözlemlerde bulunduğu denemeler yazmasıyla tanınıyor. İçsel çıkarımları ve yaşamanın ne anlama geldiğini irdelemesi, okuyucuları kendi durumlarını ve bakış açılarını düşünmeye davet ediyor. Sevilen birinin kaybıyla başa çıkmaktan insanın hataya düşebileceğini kabullenmeye kadar insanlık durumuyla ilgili soruları irdelediği yüz yedi deneme yazdı Montaigne.
Stoacılar, Wordsworth, George Eliot, Freud’u da sıralamamız gerekir elbette.
20. Yüzyıl başlarında kütüphanelerin bibliyoterapi uygulamasına olanak sağlayan Avrupa’daki psikiyatri kurumlarının önemli bir bileşeni olduğunu söyleyebiliriz.
Şimdi sizlerle kitaptan bir alıştırma paylaşacağım.
Belirli bir düşünceyi uyandıran bir paragraf, sayfa veya cümle üzerine düşünün. Soru: Bu sayfa, pasaj veya cümlede sizinle bağlantı kuran şey nedir?
Okuduklarınız size nasıl hissettirdi? Sizde hangi duyguları ortaya........© Korkusuz
