menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

GKRY’nin AB üzerinden KKTC’ye yönelik küresel kuşatma girişimleri

9 0
23.04.2025

Daha önceki pek çok yazımda belirttiğim üzere, uluslararası alanda 800 milyon nüfusa sahip tek kutuplu Batı merkezli dünya düzeninden, çok kutuplu Asya merkezli dünya düzenine geçişin etkileri iyiden iyiye kendisini hissettirmektedir.
Günümüzde çok parçalı olarak şekillenmeye başlayan çok kutuplu Asya merkezli uluslararası sistem ile Batı merkezli tek kutuplu sistem arasında yaşanmakta olan güç mücadelelerine şahit olmaktayız.
Söz konusu güç mücadelelerinin tek kutuplu batı merkezli küreselleşmeci düzen temsilcilerinin uzun zamandan buyana Yunanistan ve GKRY üzerinden Türkiye ve KKTC’ye de önemli etkileri söz konusu olduğunu uzun yıllardan beri yazmaktayım…
***
Özbekistan’ın Semerkant kentinde 3-4 Nisan 2025 tarihlerinde düzenlenen “Avrupa Birliği – Orta Asya Zirvesi’nde”, AB ile Orta Asya ülkelerinden; Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın da içlerinde yer aldığı bazı ülkeler arasındaki ilişkiler “stratejik ortaklık” seviyesine yükseltildi.
Bilindiği üzere, Avrupa Birliği’nde temel karar alma faaliyeti, “olağan yasama usulü” olarak da bilinen “ortak karar alma” (co-decision) mekanizmasıdır. Üye devletlerin karar verme ve veto yetkisi bulunmaktadır.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Avrupa Birliği ile Türk Devletleri Teşkilatı üye ve gözlemci üyelerinden Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın imzaladıkları “stratejik ortaklık” belgesine veto tehdidiyle baskı ve şantajla Birleşmiş Milletlerin 541 ve 550 sayılı kararlarına bağlılıklarını belirten tek satırlık bir ekleme yapılmasını sağlamıştır.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, öyle anlaşılıyor ki Kıbrıs kelimesi belirtmeden Birleşmiş Milletlerin 541 ve 550 sayılı kararlarına bağlılıklarını belirten ilave ile Türk Devletleri Teşkilatı üye ve gözlemci üyelerini son dakikada oldubittiye getirmiştir!
Her şeyden önce Birleşmiş Milletlerin almış olduğu kararlar tavsiye kararı niteliğindendir. Dolayısıyla Türk Devletleri Teşkilatı üye ve gözlemci üyelerinden Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın Avrupa Birliği ile“stratejik ortaklık” belgesini imzalamaları ve söz konusu belgede BM’nin 541 ve 550 sayılı kararlarına atıfta bulunulması ilgili devletlerin süreç içerisinde KKTC ile olan ilişkilerini ileriye taşımalarına engel taşıyacak bir durum değildir. Çünkü 2020 yılında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs konusunda iki devletli çözüm vizyonunu gündeme getirerek BM’ye ileterek kayıt altına alınmasını sağlamıştır.
Orta Asya Zirvesi’nde Avrupa Birliği ile Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ve gözlemci üyelerden Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan “stratejik ortaklık” belgesini imzaladıkları 4 Nisan 2025 günü beni Azerbaycan’dan arayan GLOBALİNFO.az’a konuya ilişkin görüşlerimi ilk andan belirttim.
4 Nisan 2025 günü Azerbaycan’dan GLOBALİNFO.az’a özetle;
Her ülke........

© Kıbrıs Gazetesi