menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Şehirlerde trafik sıkışıklığı ve bitmeyen yol ihtiyacı

16 0
27.05.2025

2024 yılı itibarıyla, İstanbul, dünya genelinde trafik sıkışıklığı açısından en üst sırada yer alıyor. INRIX’in 2024 “Küresel Trafik Skor Kartı”na göre, İstanbul’daki sürücüler yıl boyunca ortalama 105 saatlerini trafikte kaybetmişler.

2023’e göre ’lik bir artışı ifade eden bu veri, İstanbul’u New York ve Chicago gibi büyük metropollerin önüne geçirerek, küresel trafik sıkışıklığı sıralamasında birinci sıraya taşımıştır.

Türkiye genelinde ise, Numbeo’nun 2025 Trafik Endeksi’ne göre, Türkiye 188.2 puanla trafik sıkışıklığı en yüksek ülkeler sıralamasında 12. sırada yer almaktadır.

Bu veriler, Türkiye’nin özellikle büyük şehirlerinde trafik sıkışıklığının ciddi bir sorun olduğunu gösteriyor. İstanbul’un yanı sıra, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde de benzer trafik yoğunlukları gözlemlenmektedir. Bu durum, şehir planlaması, toplu taşıma altyapısı ve nüfus yoğunluğu gibi faktörlerin trafik üzerindeki etkisini açık bir biçimde ortaya koyuyor.

Kentlerde trafik sıkışıklığının temel nedeni olan “altyapı ve yol ağı yetersizliği,” makro ölçekten mikro ölçeğe, bir çok nedeni ve yapısal aksaklığı bünyesinde barındıran karmaşık bir olgudur.

Kentlerde ve kentsel bölgelerde ulaşım altyapısı ve yol ağı neden yetersizdir ve bir türlü çözüme kavuşturulamaz?

Bunun nedenlerini kabaca şu başlıklar halinde sıralayabiliriz:

-Kırsal Alanlardan Kentlere, Azgelişmiş Bölgelerden Görece Daha Gelişmiş Bölgelere, Küçük Kentlerden Büyük Kentlere Yönelen Sürekli Göç:

1950’lerden bu yana devam eden iç göç hareketleriyle, kırsal alanlardan büyük şehirlere yönelen kontrolsüz nüfus akımı, çarpık yerleşimleri beraberinde getirmiştir. Oluşan göç dalgası, merkezi yönetim ve yerel yönetimler tarafından gerektiği gibi öngörülememiş ve yönetilememiştir.

Hızlı ve kitlesel göçler, kentlerin nüfus projeksiyonlarını ve mekânsal büyüme planlarını aşar. Kırsaldan gelen yığınların yerleştiği bölgelerdeki düzensiz yapılaşmada, sokak genişlikleri rastgele oluşur; mevcut binalara göre kıvrılır, daralır ve çarpıklaşır. Böylelikle birbiriyle bağlantısız ve ihtiyacı karşılamaktan uzak yol ağları oluşur.

Kentlerimizde bu........

© Karar